Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

U jednom dijelu BiH struja skuplja za 9 KM: Nema više jeftinije tarife, potrošači očajni

Preporučeno

Osim jedinstvene tarife, uvedeni su pragovi, pa je tako najjeftinija struja onima koji troše do 500 kilovata.

– Dobili smo aprilski račun za struju koji iznosi 53.9 KM. Sa ovom potrošnjom u aprilu prošle godine bismo dobili oko osam KM manje, ovo za Srpskainfo kaže jedan potrošač iz Banjaluke čijem domaćinstvu je za obračunatih 310 kilovata električne energije dostavljen račun od 53.9 KM. Da je isto toliko potrošeno u aprilu prošle godine, račun bi iznosio oko 45 KM.

Upravo se čita:  Građani u dijelu BiH već kupuju pelet za narednu sezonu: "Cijena čak i 380 KM po toni"

Podsjećamo, od januara ove godine na snazi je drugačiji obračun električne energije po kojem je, između ostalog, ukinuta ljetna (jeftinija) i zimska (skuplja) tarifa i ima samo jedna koja je jedinstvena tokom cijele godine. Dakle, po prijašnjem obračunu, zimska tarifa bila je od oktobra do kraja marta, a ljetna od aprila do kraja septembra, piše Srpskainfo.

Osim jedinstvene tarife, uvedeni su pragovi, pa je tako najjeftinija struja onima koji troše do 500 kilovata. Drugi prag je od 501 do 1.500 kilovata i treći preko 1.500 potrošenih kilovata. Takođe, povećana je mrežarina, a smanjena je naknada za obnovljive izvore energije. Jedino je ostao isti iznos usluge snabdijevanja, koji je univerzalan i ne veže se za količinu potrošnje.

Upravo se čita:  I to je moguće u BiH: Preduzeća bez ijednog zaposlenog zarađuju milione

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović ranije je izjavio je da 85 odsto domaćinstava neće imati promjena na računu za električnu energiju i istakao da cijena struje više godina nije povećavana, jer je stav Vlade Srpske da ona bude najpovoljnija u Evropi i za domaćinstva i privredu.

On je rekao da, od 538.000 brojila domaćinstava u Srpskoj, 85 odsto neće imati promjena na računu. Po njegovim tvrdnjama, 1.5 odsto potrošača u Srpskoj plaćaće značajnije veće račune za električnu energiju, ali ne veće od onih u okruženju.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ne pamtimo ovako tešku situaciju”: U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Industrija tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj u velikom je problemu. Smanjena je potražnja, ali i proizvodnja. Sve...

Još vijesti za vas