Srijeda, 29 svibnja, 2024

U TK moguće nove mjere: Kazna za one koji udjeljuju novac prosjacima

Preporučeno

Prosjačenje odraslih osoba je u porastu u BiH, a dosadašnje prekršajne kazne nisu dale željene rezultate jer prosjaci često nemaju novca za plaćanje kazni.

Koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima Tuzlanskog kantona, sastavljen od policije, institucija i nevladinih organizacija, pokreće inicijativu za izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru TK. Prema novom prijedlogu, građani koji daju novac prosjacima na ulici mogli bi biti prekršajno kažnjeni, uz svjesnost da time podržavaju eksploataciju djece i trgovinu ljudima.

Mobilni tim za identifikaciju potencijalnih žrtava trgovine ljudima Grada Tuzle evidentirao je 65 izlazaka na teren u 2023. godini, gdje su zatekli 161 osobu u skitnji i prosjačenju.

Među njima, 28 su bila djeca, od kojih je osam smješteno u prihvatilište u Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli.

Upravo se čita:  Specijalci MUP-a uspjeli doći do vozila i djevojke (25), ljekari samo mogli konstatovati smrt

Nedeljko Jurkić iz Centra za socijalni rad Tuzla, koji predvodi pomenuti tim, ističe da su se neka djeca koja su bila s roditeljima teško mogla izdvojiti s ulice. Policija je identificirala te osobe i protiv njih podnijela krivične prijave. Ima slučajeva djece koja nisu bila upisana u matične knjige rođenih, nisu imala zdravstveno osiguranje, niti pohađala redovni školski sistem.

Memhedalija Fišeković, inspektor MUP-a TK i koordinator Koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima u TK, naglašava da su djeci na ulici često uskraćena osnovna ljudska prava i dostojanstven život. Njihova situacija često uključuje i zdravstvenu i higijensku zapuštenost, kao i obrazovnu zapuštenost.

Upravo se čita:  Bećirović pozvao Parlament FBiH da ne podrži izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH

Iako su u Tuzlanskom kantonu postignuti značajni rezultati u borbi protiv trgovine ljudima, određene osobe pokušavaju profitirati na prosjačenju i eksploataciji djece ili odraslih. Uprava policije MUP-a TK, uz podršku Tužilaštva TK, uspješno je procesuirala nekoliko slučajeva trgovine ljudima, što je rezultiralo visokim kaznama zatvora za počinitelje.

Prosjačenje odraslih osoba je u porastu u BiH, a dosadašnje prekršajne kazne nisu dale željene rezultate jer prosjaci često nemaju novca za plaćanje kazni. S druge strane, davaoci novca nisu bili kažnjavani. No, u Tuzlanskom kantonu bi se to moglo promijeniti, jer Koordinacioni tim predlaže novčane kazne od 200 do 400 KM za građane koji daju novac prosjacima na ulici.

Upravo se čita:  Elektroprivreda BiH traži od FERK-a dozvolu za linearno poskupljenje struje za domaćinstva i ostalu potrošnju

Miršada Bajramović iz Udruženja “Zemlja djece u BiH” Tuzla ističe da je podrška prosjacima poticanje na činjenje prekršaja javnog reda i mira, te da bi se novim mjerama smanjila eksploatacija i trgovina ljudima.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Dnevnice berača malina kreću se od 70 do 100 KM

U Podrinju je započela berba ovogodišnjeg roda malina, ali uz nadu u bolju naplatu od prošle godine, proizvođači su...

Još vijesti za vas