Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Uhapšeno devet lica zbog višemilionske utaje poreza

Preporučeno

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ lišili su slobode devet osumnjičenih i pretresli 17 lokacija u Tuzli i okolini po nalogu tužioca iz Specijalnog odjeljenja Tužilaštva BiH za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

Lica koja su lišena slobode bila su pod višemjesečnom istragom Tužilaštva BiH, a osumnjičena su za organizovani kriminal u vezi sa carinskim i poreskim utajama u višemilionskim iznosima, za koje su oštećeni budžet i građani BiH, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Upravo se čita:  Dan žalosti u Tuzli: Danas će Amela i njeno dvoje djece biti ispraćeni na vječni počinak

Među uhapšenim je i Sedinet Karić, ranije osuđivan za nezakonitosti u vezi sa uvozom tekstilne robe u BiH. On je lišen slobode dok je bio na dopustu koji mu je dat iz Kazneno-popravnog zavoda /KPZ/ Tuzla, gdje izdržava kaznu zatvora.

Riječ je o organizovanom kriminalu u procesu uvoza velikih količina robe iz inostranstva u BiH, za koju su utajene i nisu plaćene odgovarajuće dažbine, a lažno je prikazivano da je vrijednost uvezene robe višestruko manja.

Upravo se čita:  Ovo je Amela koju je u Tuzli, zajedno sa dvoje djece usmrtio suprug

Nakon lišenja slobode osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i odlučiti da li će predložiti pritvor.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da ova akcija pokazuje odlučnost ove institucije u obračunu sa organizovanim kriminalom, naročito onim oblicima koji nanose štetu ekonomskoj stabilnosti i građanima BiH.

Ilustracija
Ilustracija

(Srna)

Izdvajamo

Izdvajamo

Dan žalosti u Tuzli: Danas će Amela i njeno dvoje djece biti ispraćeni na vječni počinak

Amela Čičkušić, te njeno dvoje djece Amar (2015) i Ajna (2022), koje je u tuzlanskom naselju Stupine u nedjelju...

Još vijesti za vas