Srijeda, 21 veljače, 2024

Ulazak Hrvatske u EU najveće promjene donosi u BiH

Preporučeno

Balkanske zemlje izrazile su pomiješana očekivanja kada su u pitanju odnosi s Hrvatskom, sada kada je ova zemlja postala članica Evropske unije, piše web portal SETimes.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

U dijelu teksta koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, SETimes, portal specijaliziran za zemlje jugoistočne Evrope, piše da Bosna i Hercegovina očekuje najveće promjene od ulaska Hrvatske u EU.

Otvaranje novih graničnih prijelaza s Hrvatskom, rješavanje imovinskih prava i učešće oko pola miliona građana BiH s hrvatskim državljanstvom na izborima u BiH — sve bi to trebalo biti lakše za BIH za rješavanje s novom članicom EU.
– Ono što je pozitivno je da će pristupanje Hrvatske EU neizbježno dovesti lokalne političare i građanstvo do drugačije organizacije tržišta u BiH. Možemo očekivati nova ulaganja, jer su mnoge hrvatske kompanije najavile da će izmještati svoju proizvodnju u objekte u BiH. To znači više radnih mjesta – izjavio je za SETimes Ahmet Egrlić, predsjedavajući Vanjskotrgovinske komore BiH.

S prvim julom, građani BiH koji putuju u Hrvatsku mogu prelaziti granicu samo s biometrijskim pasošem, umjesto lične karte koju su ranije koristili. Stanovnici koji žive u zoni od pet kilometara od granice mogu prelaziti granicu sa specijalnim propusnicama.

Pola miliona građana BiH ima hrvatsko državljanstvo i može se slobodno kretati u okviru EU s istim pravima, poput olakšanog pristupa zapošljavanju i obrazovanju u Uniji, kao i oni koji žive u Hrvatskoj.

– Time se dodatno stvaraju podjele među građanima BiH, i u tom slučaju bismo trebali biti oprezni da se posjedovanje hrvatskog pasoša ne pretvori u elitizam za te građane. EU bi trebala riješiti kako to da zemlja koja je još uvijek daleko od pridruživanja EU može imati značajan broj građana koji su indirektno također građani EU – izjavila je za SETimes Mirjana Mijić, studentica iz Sarajeva.

Samo dva tehnički opremljena granična prijelaza između BiH i Hrvatske raspoloživa su za prijevoz roba, što izaziva zabrinutosti po pitanju viših troškova prijevoza za male proizvođače.

Još jedan problem je taj što će značajna količina poljoprivrednih proizvoda iz BiH, posebno mesa i jaja, koji se izvoze u Hrvatsku biti u narednim mjesecima smanjena zbog neusklađenosti sa standardima EU.

(Fena)

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se “srede” evidencije nezaposlenih

Na sastanku predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja poslodavaca FBiH koji je održan danas u Sarajevu, zaključeno...

Još vijesti za vas