Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Uočena najsjajnija eksplozija u svemiru, blještalo kao 35 milijardi sijalica

Preporučeno

Pogledajte prema sijalici. Nakon toga probajte zamisliti pogled prema 35 milijardi sijalica. Tako bi se mogla opisati najsjajnija eksplozija koju su naučnici dosad zabilježili u svemiru.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Vjerovatno je malo ko u nedjelju ujutro uperio oči u nebo, prema sazvježđu lava i ugledao ono što su NASA-ini naučnici vidjeli – eksploziju čak 35 milijardi puta svjetliju od vidljive svjetlosti. Rekordno jarka eksplozija, triput je jače bljesnula od dotad najsjajnije eksplozije koju su naučnici vidjeli u svemiru, prenosi popsci.com.

Navedena eksplozija emitovala je snažan snop gama zraka, što je tip događaja u svemiru za kojeg naučnici tvrde da mu nema ravnog po svjetlosti, prenosi dnevnik.hr. Tokom supernove, događaja u kojem zvijezda kolabira u crnu rupu, ili postaje neutronska ili kvark zvijezda, ponekad dolazi do emisije gama zraka. Naučnici međutim nisu sigurni kako i zbog čega dolazi do emisije tih zraka, ali se emisija tih zraka tokom supernova događa i izgleda kao fokusirana, tanka zraka, koja se kreće brzinom vrlo blizu brzine svjetlosti.

Događaj kojeg su naučnici zabilježili, udaljen je 3,6 milijardi godina od Zemlje. Emisija zraka naučnicima će pomoći pri otkrivanju gdje se tačno u konstelaciji Lava ona dogodila.

(24sata.info)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijene smještaja u Hrvatskoj divljaju, turistička zajednica apeluje na iznajmljivače: Budite razumni

U Hrvatskoj je trenutno 930 hiljada turista pri čemu je turistički promet u dolascima veći za pet, a noćenjima...

Još vijesti za vas