Srijeda, 29 svibnja, 2024

Upozorenje za građane BiH: Ako ste kupili neke od ovih proizvoda, odmah ih vratite u prodavnicu!

Preporučeno

"Potrošačima, koji su kupili ovaj proizvod, se savjetuje da isti vrate u najbližu Pepco prodavnicu. Trošak kupovine proizvoda će biti vraćen. Račun nije potreban."

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine objavila je dva upozorenja, koja se tiču proizvoda čiji je uvoznik firma Pepco.

Riječ je o torbici, i bodiju za djevojčice. Kako navode, u pitanju je postavljena torbica za žene PLU 599589 čiji je proizvođač Pepco Poland Sp. z o.o, a uvoznik Pepco B-H d.o.o. Sarajevo. Ističe se kako je utvrđeno da proizvod sadrži ftalate u količini većoj od dopuštene.

“Potrošačima, koji su kupili ovaj proizvod, se savjetuje da isti vrate u najbližu Pepco prodavnicu. Trošak kupovine proizvoda će biti vraćen. Račun nije potreban. Proizvod je moguće vratiti do 17. jula 2024. godine”, saopćeno je iz Agencije.

Upravo se čita:  Osumnjičeni za višemilionsku pljačku u Banjoj Luci snimljeni u kafani kod Sarajeva

Ftalati su organski kemijski spojevi, esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola koji su još poznati kao plastifikatori ili tzv. omekšivači. Ulaze u krvotok i remete proizvodnju spolnih hormona, ometajući spolni razvoj dojenčadi i seksualno ponašanje odraslih.

“Ftalati imaju sposobnost da poremete hormonalnu ravnotežu, te je u EU već nekoliko godina zabranjeno njihovo korištenje u igračkama. Međutim, ftalati se još uvijek naširoko koriste u različitim predmetima u domovima, poput plastičnog namještaja, linoleuma, PVC zavjesa za kadu, plastičnih kutija i folija za pakovanje hrane, kao i drugih predmeta. Postoji mnogo različitih tipova ftalata i neki od njih imitiraju ženski hormon estrogen”, navodi se na stranici Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Upravo se čita:  Pripadnica Oružanih snaga BiH zbog hidžaba mora napustiti posao: "Dovedena sam u situaciju da biram"

Također, kupci su upozoreni i na pakovanje od 2 bodija za bebe-djevojčice PLU 597227, jer proizvod potencijalno može izazvati gušenje zbog mogućnosti odvajanja malih dijelova:

“Potrošačima, koji su kupili ovaj proizvod, se savjetuje da isti vrate u najbližu Pepco prodavnicu. Trošak kupovine proizvoda će biti vraćen. Račun nije potreban. Proizvode je moguće vratiti do 17. jula 2024. godine.”

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Radnici BHRT-a održali protest upozorenja, moguć i generalni štrajk

Radnici BHRT-a održali su danas protest upozorenja kojim su željeli ukazati na katastrofalnu finansijsku situaciju u kojoj se nalaze. Predstavnici...

Još vijesti za vas