Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Uz dva miliona ljudi u dijaspori koji vuku porijeklo iz BiH otvaraju se dobre prilike za investicije

Preporučeno

Nedavno predstavljen alat za mapiranje dijaspore, dio projekta “Diaspora Invest,” pruža lokalnim zajednicama uvid u podatke o iseljeništvu.

Broj osoba bosanskog porijekla u iseljeništvu ostaje neodređen, no važnije od brojki je prepoznati potencijal koji iseljeništvo nosi za Bosnu i Hercegovinu. U novom geopolitičkom kontekstu, dijaspora može odigrati ključnu ulogu u uspostavi jačih veza i poticanju investicija u zemlji.

Nedavno predstavljen alat za mapiranje dijaspore, dio projekta “Diaspora Invest,” pruža lokalnim zajednicama uvid u podatke o iseljeništvu. Ovaj alat omogućuje jedinicama lokalne samouprave lakše prikupljanje informacija i upravljanje podacima, stvarajući jasniju sliku veza između dijaspore i matičnih lokalnih zajednica.

Grad Livno prednjači u ovom procesu, potičući dijasporu da sudjeluje u popunjavanju upitnika koji će omogućiti saradnju, razmjenu iskustava te zajedničko djelovanje.

Slične aktivnosti provode se i na državnoj razini, s namjerom definiranja preduslova za uspostavu registra dijaspore.

Osim olakšavanja administrativnih procedura za osobe porijeklom iz BiH, projekt mapiranja dijaspore otvara vrata za jaču dvosmjernu komunikaciju i saradnju na poslovnoj razini.

Nove okolnosti na međunarodnoj sceni potiču firme sa Zapada da traže geografski bliže lokacije za investiranje, a BiH, s potencijalom svoje dijaspore, može iskoristiti ove prilike za novi investicijski ciklus i privredni razvoj.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Na trodnevnom suđenju, koje je danas počelo pred regionalnim sudom u Kremsu, u Austriji, majka koja je zlostavljala 12-godišnjeg...

Još vijesti za vas