Nedjelja, 24 rujna, 2023

Val poskupljenja u BiH: Evo koliko sada košta pileće meso, skočila cijena i brašnu

Preporučeno

Građani kažu kako su već odavno prinuđeni na kaiša i smanjenje gramaže prilikom kupnje.

Poskupljenja osnovnih životnih, ali i svih drugih namirnica, energenata, robe i usluga dostigla su, čini se, vrhunac i novim valovima poskupljenja u skorije vrijeme ne nazire se kraj, piše Večernji list BiH.

Tako je danas trpeza jedne porodice u BiH skuplja za gotovo 100 posto. Cijene osnovnih potrepština iz dana u dan sve su veće, čemu svjedoči i posljednji podatak, odnosno cijena kilograma pilećeg filea za koji je potrebno izdvojiti skoro 17 KM.

Taj podatak na svom Facebook profilu podijelio je ekonomski analitičar Faruk Hadžić.

– Cijena pilećeg filea težine jednoga kilograma danas je iznosila 16,90 KM. Na fotografiji koju sam objavio 4. aprila ove godine cijena istog pilećeg filea iznosila je 14,40 KM što znači da je poskupio za 2,50 KM u odnosu na prije 20 dana – napisao je Hadžić na svom Facebook profilu.

Istaknuo je da država nema interesa reagirati jer rastom cijena raste i PDV koji se naplaćuje. Potrebno je naglasiti da što više raste cijena nekog proizvoda, država za isti proizvod više naplaćuje PDV-a i, naravno, nema interesa da se bilo što mijenja.

Upravo se čita:  Građani dižu kredite da bi se grijali: Evo koliko sada u BiH koštaju pelet, ugalj, drva...

Primjera radi, kada je cijena pilećeg filea bila oko 7 KM po kilogramu, od ovog iznosa država je uzela sebi 1,02 KM PDV-a. Na cijeni od 14,40 KM s početka aprila država je sebi uzimala 2,09 KM PDV-a, a na trenutačnoj cijeni uzima 2,46 KM – objasnio je Hadžić te dodao:

– PDV kao porez sam po sebi je regresivan, a to znači da više uzima u postotku od onih koji imaju niže plaće i penzije što je posebno očigledno u vrijeme inflacije kada država ostvaruje rekordne naplate poreza. O ovome ću posebno pisati u idućim sedmicama – stoji u objavi na Facebooku ekonomskog analitičara Faruka Hadžića.

Podsjetimo, odmah nakon izbijanja rusko-ukrajinske krize u BiH je došlo do drastičnog skoka cijena prehrambenih proizvoda, posebice onih koji se gotovo svakodnevno kupuju. U usporedbi s početkom ove godine, cijene brašna, hljeba, ulja, mesa, goriva sada su znatno veće, što mnogima zadaje veliku glavobolju, pa obiđu i po nekoliko trgovina ne bi li neku od ovih namirnica platili barem malo manje.

Upravo se čita:  Ima petero djece, hrane se u javnoj kuhinji u Mostaru: Nismo prljavi ni poderani

Naime, vreća namjenskog, odnosno najkvalitetnijeg brašna sredinom marta je s 25 poskupjela na 33 KM, koliko je koštalo brašno većine proizvođača u većini trgovina. Vreća onog manje kvalitetnog brašna tada je, u prosjeku, porasla na 30 KM.

Iz Udruge mlinara RS-a nedavno su poručili da bi cijena od 33 KM za namjensko brašno trebala mirovati barem do juna, do kada će proizvođači na raspolaganju imati pšenicu iz Mađarske nabavljenu po cijeni koja je ranije ugovorena. Naglasili su da nema ni nestašice, zbog čega bi cijene, kod većine mlinara, a samim tim i u trgovinama, trebale mirovati.

Ali, pojedini proizvođači su pred pravoslavni Uskrs, a neki i nešto ranije, podigli cijene na skoro 37 KM. Litra ulja je s 3,20 prosječno rasla na više od 5 KM. Drastično je poskupilo i gorivo. Početkom godine bh. građani litru su prosječno plaćali 2,20, a trenutačno je i iznad 3 KM.

Upravo se čita:  Тuzlanski aerodrom u pregovorima s novim kompanijama, moguć povratak giganata

Građani kažu kako su već odavno prinuđeni na kaiša i smanjenje gramaže prilikom kupnje.

SKUPLJA KORPA

– Meso, voće i povrće već odavno kupujemo na komad. Nestvarno je da nas gotovo svakodnevno dočekuju veće cijene i po nekoliko maraka. Izbjegavam kupovati bilo što osim hrane bez koje se ne može živjeti. Ali, nažalost, upravo te namirnice najviše poskupljuju. Brojnima prijeti glad i to je činjenica koja postaje sve vidljivija – pria penzionerka iz Mostara.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za mart 2022. iznosi 2448,46 KM i za 342,46 KM je skuplja od sindikalne potrošačke košarice u istom mjesecu 2021. Prosječna plaća isplaćena u FBiH za siječanj 2022. iznosila je 1045 KM (posljednji podatak objavljen od FZS-a). Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 42,67 posto.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Duge kolone vozila na izlazu iz BiH na pet graničnih prelaza

Na graničnim prijelazima Velika Kladuša, Izačić, Gradina i Bosanska Gradiška duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne...

Možda vas zanima i ovo