Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Važnost redovnog pregleda kod oftalmologa: Prevencijm do očuvanja očnog zdravlja

Preporučeno

Da li ste znali da jedini pregled kod specijaliste koji nije stresan, ne boli, ne postoji nelagoda, jeste onda kada se poseti oftalmolog?

Pregledi kod lekara bilo koje specijalizacije trebalo bi da su rutina jednom godišnje, kako bi se zdravlje ispitalo u potpunosti i kako bi se mogući problemi uvideli na samom početku. Ista situacija je i kada je reč o oftalmologu i oftalmološkom pregledu, posebno u dečijem i tinejdžerskom uzrastu. U ovom periodu se dešava da se javlja dioptrija u najvećem broju slučajeva, a kada se otkrije na vreme, onda je moguće zaustaviti njen rast, popraviti je, ali i zaustaviti sve one smetnje koje se zbog slabijeg vida javljaju. Gde se oftalmološki pregled obavlja? Kod specijaliste oftalmologije, bilo u državnoj ili privatnoj praksi. To može biti Banja Luka, Beograd, Novi Sad, Niš, bilo koji grad, a pregled uvek i svuda izgleda u potpunosti isto.

Kada je vreme za oftalmološki pregled?

Određene situacije će vam najbolje predočiti da je vreme da posetite neku oftalmološku kliniku ili ambulantu. Najpre, kada se javi nešto poput mreže dok gledate, nekih svetlećih tačkica,

zamućenog vida, bitno je da proverite da li je sa dioptrijom sve u redu. Posebno je to važno kada uvidite da na nekoj razumnoj daljini ne možete jasno da vidite šta piše, recimo u toku gledanja filma, čitanja knjige ili rada na kompjuteru. To je već veoma jasan znak da se sa dioptrijom nešto događa i da su vam potrebne naočari ili kontaktna sočiva. 

Ukoliko dosta vremena provodite radeći na kompjuteru, onda je oftalmolog preko potreban, budući da i bez dioptrije, može da vam prepiše nošenje naočara sa zaštitnim staklima, koja će očuvati vaš vid i zdravlje vašeg oka, jer neutrališe dejstvo plavog svetla. Pored svega ovoga, simptomi kao što su česti bolovi u slepoočnicama, u glavi kada nešto čitate, pišete, gledate, takođe su nešto što treba da bude razlog odlaska kod oftalmologa.

Provjera dioptrije

Najjednostavniji pregled jeste provera dioptrije. Oftalmolog najpre radi klasičan pregled naočarima, dok gledate u tablu u ogledalu i redom čitate slova i brojeve. Menjajući stakla, dolazi se do „ručne“ provere dioptrije. Provera se može vršiti sa i bez širenja zenica, koje se radi kapanjem određenih kapi, tako da ne predstavlja nikakav komplikovan proces. Nakon svega, vid se proverava i kompjuterski u nekoliko sekundi, čime oftalmolog potvrđuje postavljenu dijagnozu i dioptriju početnim pregledom. A šta se još ubraja u redovan oftalmološki pregled.

Očni pritisak i pregled očnog dna

Pregled ovog tipa je važan u situacijama kada imate pojavu „umornih“ očiju ili teškog osećaja u očima. Nekada se taj umor ne prepoznaje kao da postoji očni pritisak, niti je sigurna njegova indikacija, zbog čega je važno da proverite da li je u normalnim vrednostima ili van njih. Kada postoji, očni pritisak ukazuje najpre na glaukom, za koji mora brzo da se raguje, kako ne bi došlo do jakog slabljenja ili gubitka vida. Pored očnog pritiska, jedan od redovnih pregleda jeste i provera očnog dna kako bi se ustanovilo zdravlje oka a vrlo često u sklopu i redovnih sistematskih pregleda koje poslodavac ima obavezu da organizuje zaposlenima.

Gde ići na oftalmološki pregled?

Kao što smo već i istakli, oftalmolog se može pronaći svuda, od državne do privatne prakse. Najvažnije je otići kod proverenih stručnjaka, pa preporuke ne manjkaju u tom slučaju, bilo koji grad da je u pitanju, Beograd, Kragujevac, Zvornik, Banja Luka.

 Preporuke se često mogu naći i na samom internetu, pa je dovoljno da u pretraživač unesete recimo „najbolji oftalmolog” i sigurno ćete pronaći dovoljno informacija koje će vas odvesti na pravo mesto, a na vama ostaje da izaberete kome ćete pokloniti svoje poverenje.

Ako posmatramo BiH i traženje proverenog oftalmologa, Banja Luka je jedan od gradova u kome možete dobiti najbolju uslugu i pronaći najljubaznije osoblje. Kako je za svaku medicinsku intervenciju neophodno da medicinsko osoblje ima, pored neosporne stručnosti, razumevanja i prijatan odnos prema pacijentu, iskustva prethodnih pacijenata je vrlo značajno. Zato se dobro raspitajte i poverite svoje zdravlje iskusnom i proverenom timu ljekara.

Preporučeni sadržaj

Izdvajamo

Izdvajamo

Sejo Brajlović traži tri konobara i tri majstora na roštilju: “Plata 2.000KM + bakšiš”

Restroran “Brajlović”, koji je u vlasništvu popularnog sarajevskog ugostitelja Seje Brajlovića, objavio je danas da traži nove članove svog...

Još vijesti za vas