Utorak, 5 prosinca, 2023

Veliki broj penzionera u FBiH ipak će ostati bez pomoći, evo i zbog čega!

Autor:BHRT

Prilikom pravljenja propisa za javni poziv, penzionere kao jednu od četiri kategorije koje mogu konkurisati, niko nije konsultovao.

Preporučeno

Javni poziv o pomoći u energetskoj krizi koji je raspisala Vlada Federacije BiH, a finansira Evropska unija diskriminiše jednu od najsiromašnijih kategorija stanovništva – penzionere. Potvrdili su ovo za BHRT iz Udruženja penzionera Federacije Bosne i Hercegovine. Cijele kategorije penzionera potpuno su izostavljene iz ovog javnog poziva.

Pravo na pomoć koja se dodjeljuje u grijnoj sezoni 2023/2024. nema domaćinstvo u kojem je jedna osoba bila u radnom odnosu u 2022. godini. To znači da osoba koja je stekla pravo na penziju 1. februara 2022. godine i od tada prima minimalnu penziju ne može dobiti sredstva skoro dvije godine kasnije.

Pravo na pomoć nema ni domaćinstvo u kojem jedan član prima srazmjernu penziju bez obzira na zbirnu visinu penzije.

Upravo se čita:  Krišto u Dubaiju: „Samo zajedno, kao globalna zajednica, možemo ostvariti značajne promjene i sačuvati naš planet za generacije koje dolaze“

„Idealan kriterij ne postoji, a to se svakako odnosi na dio javnog poziva kojim su isključeni penzioneri koji ostvaruju srazmjerne penzije sa inostranstvom. Razlog za navedeno je činjenica da preko 90 % ove kategorije ostvaruje značajno veće iznose srazmjernih penzija iz inostranstva u odnosu na penziju iz Federacije BiH. Slučaje gdje je zbir penzija manji su relativno rijetki“, navela je Delegacija EU u BiH.

Broj penzionera koji primaju srazmjernu ili minimalnu penziju u Federaciji Bosne i Hercegovine je značajno veći od 60 %.

„Mi preko naših udruženja, općinskih i gradskih prikupljamo podatke za takve ljude koji su došli u penziju, a imaju srazmjernu penziju, a ostvarili su penziju u tim drugim državama ili republikama bivše Jugoslavije. Trebali bi s novom godinom da imamo dio tih podataka, a onda idemo u izmjenu i dopunu zakona o PIO-u“, kaže Haso Halilović iz Udruženja penzionera FBiH.

Upravo se čita:  Kraj poskupljenjima u BiH? Veliki lanci će sniziti ili zaključati cijene za više od 40 proizvoda, a mali za 20

Prilikom pravljenja propisa za javni poziv, penzionere kao jednu od četiri kategorije koje mogu konkurisati, niko nije konsultovao.

„Mi bi sigurno imali bolja rješenja i prijedloge i ove određene stvari bi se mogle ispraviti. Nažalost, nisu nas pitali, nisu od nas tražili mišljenje i kad god je politika donosila zakone, oni su bili na štetu određene kategorije“, smatra Halilović.

Sredstva za ublažavanje negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize, a koja će biti raspodijeljena po propozicijama javnog poziva čiji rok ističe 10-og ovog mjeseca, obezbijedila je Evropska unija.

Upravo se čita:  Bosna i Hercegovina slavi Dan državnosti

„Ovo je prvi put da su vlasti u BiH dobile podršku EU da se na ovaj način distribuira javnosti, te zahtijeva pažljivo planiranje, posebno prilikom utvrđivanja koja domaćinstva ispunjavaju uslove za dobijanje pomoći. Nadležne vlasti u BiH su u potpunosti odgovorne da osiguraju da sredstva iz Paketa energetske podrške dođu u ruke onima kojima su namijenjena“, naveli su iz Delegacije EU u BiH.

Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini navode da će način na koji BiH upravlja sredstvima iz Paketa energetske podrške biti važan pokazatelj za svaku buduću direktnu podršku institucijama BiH.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo