Utorak, 18 lipnja, 2024

Vodič za veliki i mali auto servis

Preporučeno

Da li ste se pitali koliko često je neophodno da radite mali auto servis, a koliko veliki auto servis? Na osnovu kojih parametara odlučujete da li je došlo vrijeme za veliki auto servis? A na koji način donosite odluku o tome da je trenutak da uradite mali auto servis?

Neko nepisano pravilo je da se tek kupljeni automobil (bilo da je nov ili polovan) redovno pere i održava. Vremenom zaboravimo na to, uz različita opravdanja poput onih da nemamo vremena i novca.

Kako biste bili sigurni da je sve ispravno i kako bi spriječili veći (i često skuplji) problem, savjetujemo redovno održavanje automobila što bi bilo jednom godišnje – ukoliko nema uočljivih problema.

Neke stvari poput mjerenja nivoa ulja u motoru, rashladne tečnosti ili mjerenje pritiska u gumama možete naučiti da radite sami. U nastavku teksta naučićete kako.

Koliko često je neohpodno raditi veliki servis?

Svaki proizvođač automobila savjetuje kada je potrebno obaviti tzv. veliki auto servis i to je najčešće vezano za pređenu kilometražu. Obično se veliki servis savjetuje između 90 000 i 120 000 pređenih kilometara, kod nekih automobila i do 150 000, što bi moglo da znači na svakih 5 do 7 godina ukoliko ne prelazite velike kilometraže.

Veliki servis u prvom redu znači promjenu zubčastog remena – koji zapravo služi da sinhronizuje rad automobila. Iz sigurnosnih razloga svaki proizvođač je propisao kada je to potrebno da se zamijeni zubčasti kaiš i to je kod većine automobila između 90 000 i 150 000 km.

Što se tiče ostalih stavki kada je u pitanju veliki auto servis, zavisiće od toga kakav je automobila, te se kod većine automobila uz promjenu zubčastog remena mijenja i vodena pumpa, španer i antifriz. Nekada je potrebno promjeniti remenicu alternatora.

Veliki auto servis za vozila koja umjesto zupčastog remena imaju razvodni lanac se razlikuje. Lanac može da podnese daleko veću kilometražu nego zupčasti remen, a vremenom se isteže tako da ga je potrebno povremeno zatezati. Razvodni lanac se mijenja po potrebi. Stručnjaci savjetuju da je pumpa vode nešto na šta se mora obratiti pažnja kod automobila koji rade na razvodni lanac – jer se na nju obično zaboravi.

Dakle, mijenjate je.

Koliko često je neophodno raditi mali servis?

Kada je u pitanju mali auto servis – nemojte biti lijeni i obavljate ga jednom godišnje, provjere radi. Mali auto servis može uključivati recimo autodijagnostiku.

Proizvođači obično savjetuju da se mali servis radi na svakih 10.000 do 15.000 pređenih kilometara i on uključuje zamjenu motornog ulja i svih filtera u automobilu, kao što su filter vazduha i filter goriva i klime. Takođe ovo je prilika da obratite pažnju i na opšte stanje automobile te eventualno preventivno djelujete na problem.

Na šta je sve neophodno obratiti pažnju kada je riječ o auto gumama?

Kada su auto gume u pitanju tu vodite računa o pritisku i dubini gaznog sloja. Takođe ukoliko ne koristite all season gume, onda vodite računa o tome da mijenjate gume prema sezonama, ljeto – zima.

Kako provjeriti pritisak u gumama?

Preporučuje se da pritisak u gumama provjeravate jednom mjesečno i obavezo pred odlazak na veći put. Pritisak u gumama možete besplatno provjeriti na bilo kojoj benzinskoj pumpi koja ima kompresor. Za one koji do sada nisu imali priliku da izmjere pritisak slijedi uputstvo:

 • Nakon što parkirate automobil kod kompresora i isključite motor, odvrnite kapice sa ventila na gumama i stavite ih na sigurno mjesto da ih ne izgubite.
 • Postavite adapter na kraju crijeva na ventil. Na kompresoru unesite željeni pritisak. Digitalni kompresor će izmjeriti pritisak i prema potrebi dopumpati odnosno, ispumpati gumu. Zvučni signal će vas obavijestiti da je proces završen.
 • Ponovite istu procedure za svaku gumu.
 • Informacije o odgovarajućem pritisku najčešće možete naći na naljepnici sa unutrašnje strane vozačevih vrata ili u uputstvu proizvođača. Najčešće se navode dvije različite vrijednosti pristiska: za normalne uslove i za vozilo pod opterećenjem.
 • Pritisak u gumama je uglavnom različit za prednje i za zadnje gume.

Ne zaboravite da se nedovoljno napumpane gume brže habaju, pretjerano zagrijavaju i utiču na veću potrošnju goriva. S druge strane previše napumpane gume nedovoljno prijanjaju za podlogu te dovode do nestabilnosti u krivinama.

Najbolje bi bilo da provjeravate pritisak kada su gume hladne jer zagrijane gume imaju nešto veći pritisak budući da sa porastom temperature vazduh zauzima veću zapreminu. Ako ste prinuđeni da mjerite pritisak na zagrijanim gumama računajte da je u tom slučaju ciljani pritisak treba da bude viši za 0,3 bara u odnosu na preporučeni.

Kako provjeriti dubinu gaznog sloja guma?

Dubina gaznost sloja na gumama u prosjeku iznosi oko 8 mm te što ih duže koristite gume se troše i na kraju postaju “ćelave”. Ne dozvolite da vam se to desi budući da je vožna sa ćelavim gumama izuzetno opasna.

Razumljivo, postoje posebni uređaji kojima se mjeri dubina gaznog sloja, ali za svakodnevnu praksu preporučujemo trik sa kovanicom. Stavite kovanicu od 1 KM u prorez gaznog sloja te ukoliko se tom prilikom ne vidi krug kojim je kovanica oivčena – to znači da je dubina gaznog sloja 3 mm i više. Sve ispod toga ni u kom slučaju nije preporičljivo.

Iako proizvođači guma savjetuju različite dubine profila kao zadovoljavajući minimum, stručnjaci ove oblasi su saglasni da je za zimsku i all season gumu nephodni minimum 4 mm dubine profila.

Šta nam govore signalne lampice i koje je njihovo značenje?

Broj simbola na kontrolnoj table zavisi od tipa i namjene automobila, dodatne opreme, a poznavaoci tvrde da se na nekim automobilima može naći oko 250 lampica, sa više od 100 različitih funkcija.

U pojašnjenjima vezanim za našu zemlju opis signalnih lampica sveden je na boje, tako da:

 • CRVENA – jasno vam je da crvena boja podrazumjeva ozbiljan problem ili pitanje sigurnosti. U zavisnosti od simbola crvena boja će ukazati na probleme sa kočnicama, temperaturom rashladne tečnosti, probleme sa akumulatorom, deaktiviran vazdušni jastuk, otvorena vrata, gepek i sl. Ukratko – ukoliko vam se na automobilu upali neka crvena lampica to zahtjeva hitnu intervenciju.
 • ŽUTA – znači da bi trebalo da obavite servis koji nije toliko hitan, kao u prethodnom slučaju. Ipak ne zaboravite da ukoliko se žuta lampica konstantno pali i gasi (treperi) u tom slučaju ćete ipak morati hitno interevenisati.
 • PLAVA ili ZELENA – znači da je uređaj uključen, odnosno da radi.

Koliko god da ih je ne zaboravite i to sa svjetleći simboli na instrument tabli postavljeni sa razlogom te in nemojte ignorisati. Ukoliko se lampica upali potražite u priručniku njeno značenje ili jednostavno pitajte majstora – važno je riješiti problem na vrijeme.

Šta je sa istalim dijelovima auta? Koji su bitni i kako ih održavati?

Današnji automobili obično signaliziraju kada nešto nije u redu, ali se nama, kao prosječnim vozačima čini da je zbog novih tehnologija mnogo toga postalo zbunjujuće i teško za tumačenje. Osim toga, prostor oko motora često je oivčen zaštitnom plastikom tako da vozači bez obzira na to koliko znanja imali bez posebnih alata ne mogu ni vidjeti šta se unutra dešava. Dakle, potrebno je obavljati temeljne preglede. Savjetujemo da ozbiljno shvatite mali auto servis, kao i tehnički pregled koji je obaveza kod svake registracije vozila te prekontrolištete:

 • Sistem za kočenje i upravljanje
 • Gume
 • Unutrašnje i spoljašnje osvjetljenje
 • Stanje izduvnog stistema
 • Stanje limarije automobile

Šta je automobilski priručnik i šta nam on govori?

Za kraj ovog teksta smo ostavili priručnik za upotrebu automobila. Bez obzira na to da li ste osoba koja ima naviku da čita uputstva za upotrebu čak i za kuvalo ili ne, svaki vlasnik automobila trebalo bi da posjeduje auromobilski priručnik i da ga – pročita. Zvuči dosadno, ali kako biste drugačnije saznali sve pojedinsoti vezane za automobil?

Budući da se u razvijenim zemljama poslednjih godina mnogo vodi računa o zaštiti prava potrošača, u  priručniku su se proizvođači potrudili da daju konkretne, sažete, često i slikovito pojašnjenje informacije o svemu što je potrebno da zna vozač, odnosno vlasnik automobila.

Osim riječi dobrodošlice, opisa i kratkog sadžaja tu ćete pronaći sve informacije i uputstva vezana za mali auto servis, veliki auto servis, autodijagnostiku, ali i informacije o eko-vožnji, lampicama na instrument tabli, otvaranju i zatvaranju, ekonomičnoj vožnji, udobnosti i ergonomiji, rasvjeti i vidljivosti, sigurnosti i vožnji.

Priručnik za upotrebu vašeg ljubimca ima i uputustva za vožnju kojima ćete postići da životni vijek motora bude duži, smanjiti kvarove na minimum i postići ekonomičnost.

Među korisnim informacija tu su i one „šta raditi u slučaju kvara“, tako da se proizvođač potrudio da vam pomogne kako da sami zakrpite i promijenite gumu (ukoliko automobil posjeduje pribor za privremeni popravak gume), da postavite rezervnu gumu, zamijenite sijalice i osigurače uz detaljan opis svakoga od njih. Tu su i savjeti za punjenje akumulatora, vuči auta pa i oni koji će vam pomoći ukoliko sticajem okolnosti ostanete bez goriva.

U priručniku je napisano čak i ono što vam se čini nepotrebnim, logično je i naprosto nevjerovatno da su čak i o tome mislili: recimo – da izvadite ključ iz brave nakon što ugasite

Kod novojih automobila tu su i praktične informacije poput one da pištolji za dizel gorivo na benzinskim pumpama mogu biti različiti u pojedinim zemljama u inostranstvu i šta raditi ukoliko se nađete u toj situaciji. Takođe, dobićete i detaljan opis profila i načina montiranja lanaca za snijeg, koju sigurnosnu opremu morate posjedovati shodno zemlji u kojoj se nalazite i sl.

Auto priručnici se često izgube prilikom preprodaje polovnih automobila, a kod nas se uglavnom takvi voze, ali možete ih vrlo lako skinuti sa interneta sa neke od za to namjenjenih internet stranica.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Velike gužve na izlazu iz BiH, na ovim graničnim prijelazima se čeka najduže

Na graničnim prijelazima Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Gradina i Deleuša duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz...

Još vijesti za vas