Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Voz nije ishaban, ali je oštećen zbog manevarskih vožnji

Nemojte propustiti

Nakon teksta “Dnevnog avaza“, a koji je prenio i Bh-index portal, o tome da se pokvario “Končarov” voz vrijedan 5,3 miliona eura, koje su željeznice FBiH kupile 2009. godine od hrvatske kompanije “Končar”, iz ove firme su potvrdili da je voz u kvaru, ali da mu nije pukla osovina.

Voz_Koncar_

Također, u ovoj kompaniji tvrde da niskopodni elektromotorni voz proizveden u “Končaru” oštećen je prilikom manevarskih vožnji i krive manipulacije osoblja ŽFBH na depou Rajlovac.

Upravo se čita:  Policija o slučaju djevojčice (13) koju su roditelji zbog braka pokušali prodati u Srbiju

– Nije tačno da je na vozu pukla osovina. Kao posljedica krive manipulacije osoblja ŽBH, došlo je do kidanja vodilice kolskog sloga i vertikalnog amortizera primarnog ogibljenja. Navedena havarija nije se nikako mogla desiti u vožnji, niti je povezana s kvalitetom dijelova ili izrade voza. Oštećenje će biti uklonjeno u skladu s uobičajenom procedurom- navode iz kompanije “Končar”.

Upravo se čita:  Bećirović traži da se 25. maj proglasi Danom žalosti na teritoriji čitave BiH

Nadalje, tvrde da nisu tačni ni navodi da je voz “ishaban” što se može provjeriti.

– Neobično je da se spomenuti događaj zbio 25. decembra 2012., a objavljen je tek sada i to na temelju neistinitih činjenica. Zbog toga ga smatramo neobjektivnim i tendencioznim s očitom namjerom da nanese štetu proizvođaču- saopćeno je iz “Končara”.

Upravo se čita:  Budite na oprezu: Narandžasto upozorenje zbog jakih lokalnih pljuskova

VEZANO: Mehaničari “Željeznica FBiH” ne mogu otkloniti kvar: Pokvario se skupocjeni “Končarov” voz
(Dnevni avaz/Bh-index)

Pročitajte još

Izdvajamo

Mirni skup u Sarajevu: Veliki broj građana odaje počast mladoj Bišćanki Azri Spahić

Građani su položili cvijeće i odali počast stradaloj djevojci Azri Spahić, te uputili podršku njenoj porodici. Veliki broj građana okupio...

Možda vas zanima i ovo