Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

WHO sazvao sastanak zbog majmunskih boginja

Preporučeno

Znanstvenici ne očekuju da će situacija evolvirati do pandemije pošto se virus ne širi lako

Svjetska zdravstvena organizacija održat će danas vanredni sastanak na kojem će se raspravljati o pojavi majmunskih boginja, virusne infekcije koja je učestalija u zapadnoj i srednjoj Africi, nakon što je u Europi zabilježeno više od 100 potvrđenih ili mogućih slučajeva majmunskih boginja.

Prvi put identificirana kod majmuna, bolest se obično širi bliskim kontaktom i rijetko se širila izvan Afrike, pa je ova serija slučajeva izazvala zabrinutost, navodi Reuters. Međutim, znanstvenici ne očekuju da će situacija evolvirati do pandemije pošto se virus ne širi lako za razliku od covida-19.

Zbog majmunskih boginja danas bi se trebao sastati odbor WHO-a pod nazivom Strateška i tehnička savjetna grupa o zaraznim bolestima s pandemijskim ili epidemijskim potencijalnom (STAG-IH) koja daje mišljenja o zaraznim bolestima koje bi mogle predstavljati prijetnju globalnom zdravlju.

Fabian Leendertz s Instituta Robert Koch smatra da je riječ o epidemiji.

“Malo je vjerovatno da će ova epidemija trajati dugo. Slučajevi se mogu dobro izolirati putem praćenja kontakata, a postoje i lijekovi i učinkovite vakcine koja se mogu koristiti ako je potrebno”, rekao je.

Ipak, šef ureda WHO-a za Europu rekao je da je zabrinut da bi se virus mogao brže širiti u regiji zbog okupljanja na partijima i festivalima u ljetnim mjesecima, prenosi Hina.

“Kako ulazimo u ljetnu sezonu u Europi s masovnim okupljanjima, festivalima i zabavama, zabrinut sam da bi se prijenos mogao ubrzati, budući da su slučajevi koji se trenutno otkrivaju povezani sa seksualnom aktivnošću, a simptomi su mnogima nepoznati”, poručio je priopćenjem Hans Kluge.

WHO je objavio da su rani slučajevi bili neobični iz tri razloga – svi osim jednog nemaju historiju putovanja u područja gdje su majmunske boginje endemske, većina slučajeva otkrivena je prilikom zdravstvenih usluga povezanih sa spolnim zdravljem i među muškarcima koji imaju odnos s muškarcima, dok široka geografska rasprostranjenost u Europi sugerira da se virus možda prenosi već određeno duže vrijeme.

Britanska agencija za zdravstvenu sigurnost kazala je da od 20 identificiranih slučajeva većina otpada na homoseksualne i biseksualne muškarce. Od 14 slučajeva u Portugalu svi su otkriveni u klinikama za spolno zdravlje kod homoseksualnih i biseksualnih muškaraca od 20 do 40 godina.

Španske zdravstvene vlasti objavile su da su potvrđena 23 nova slučaja u petak, većinom u Madridu, a povezani su sa saunom za odrasle. Prerano je za reći jesu li se majmunske groznice pretvorile u spolno prenosivu bolest, kazao je Alessio D’Amato, pročelnik za zdravstvo talijanske regije Lazio.

U zemlji su ukupno potvrđena tri slučaja majmunske groznice. Seksualni kontakt, po definiciji, bliski je kontakt, dodao je Stuart Neil, profesor virologije na londonskom Kings Collegeu.

“Ideja da postoji neka vrsta seksualnog prijenosa u ovome malo je nategnuta”, rekao je.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon teškog poraza od Želje: Hoće li Rožman ostati trener Sarajeva

Trener fudbalera Sarajeva Simon Rožman govorio je o svom statusu na klupi tima nakon poraza u gradskom derbiju od...

Još vijesti za vas