Nedjelja, 21 srpnja, 2024

YouTube počeo naplaćivati gledanje videa, obećavaju kvalitetniji sadržaj

Preporučeno

YouTube je u četvrtak lansirao pilot program za naplatu gledanja videa na pojedinim kanalima, nazivajući ovaj potez “nastojanjem da kreatori sadržaja budu nagrađeni za svoju kreativnost”.

youtubeYouTube servis, koji je u vlasništvu Googlea, počeo je naplaćivati gledanje videa na kanalima nekoliko svojih partnera, a pretplata košta 99 centi mjesečno.

“Svaki kanal ima 14-dnevnu besplatnu probnu verziju, a mnogi nude popuste za godišnju pretplatu”, saopćeno je blogu YouTubea.

Iz popularnog videoservisa je rečeno da je ovo tek početak i da će u narednim danima proširiti plaćanje pretplate i na ostale partnere.

“Kada se novi kanal pojavi, pobrinut ćemo se da ga korisnici mogu otkriti, kao što smo vam i do sada pomagali da nađete kanale koje volite”, rečeno je.

Google je 2006. godine kupio YouTube za 1,65 milijardi dolara. Vjeruje se da mu je od tada videoservis donio malu količinu prihoda od oglašavanja, budući da je sav sadržaj bio besplatan.

Novi kanali za koje će trebati platiti pretplatu su Acorn TV, National Geographic Kids, PrimeZone Sports i drugi, piše AFP.

Ranije ove godine Google je saopćio da YouTube svaki mjesec posjećuje milijardu ljudi. Da li će se taj broj smanjiti uvođenjem naplate, ostaje da se vidi.
(Klix)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas