Srijeda, 24 travnja, 2024

Zašto nam se u vodi smežuraju prsti?

Preporučeno

Kako su pokazali rezultati istraživanja grupe naučnika sa Britanskog univerziteta Newcastle, prsti se smežuraju u vodi da bi se lakše hvatali mokri predmeti.

prsti1Kada se ruke i noge duže drže u vodi, na prstima se stvaraju nabori, a biolozi su dugo smatrali da se radi o tome da voda koja prolazi ispod kože dovodi do njenog naduvavanja.

Sada se zna da se radi o aktivnom procesu kojim upravlja nervni sistem, a izazvan je kontrakcijom krvnih sudova.

– Kada tijelo registruje da su prsti mokri određeno vrijeme, nervni sistem čini krvne sudove tanjim na krajevima prstiju, veličina prstiju se smanjuje, ali budući da koža zadržava istu veličinu, ona se nabira – objasnio je Tom Smalders s Univerziteta Newcastle.

Naučnici su od dobrovoljaca tražili da uhvate kuglice različitih veličina prvo suvim rukama, a potom da ih uzmu nakon što su ruke držali 30 minuta u toploj vodi. Učesnici su lakše hvatali mokre kuglice kada su im prsti bili smežurani, ali nije primijećena nikakva značajnija razlika kada se radilo o hvatanju suvih predmeta.

Osvrt unazad ukazuje da je, kako je rekao Smalders, to smežuravanje pomagalo našim precima da vade hranu iz raznih vodenih tokova ili da sakupljaju vlažno bilje.

(Bh-index)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

U entitetima različito: Poznato koji će dani u BiH biti neradni za praznike u maju

U Federaciji Bosne i Hercegovine neradni dani za prvomajske praznike bit će 1. i 2. maj. Neradni dani za prvomajske...

Još vijesti za vas