Petak, 1 ožujka, 2024

Zašto se ne biste smjeli dodirivati po licu?

Preporučeno

Koliko ste se puta uhvatili kako dodirujete i trljate lice, a znate da to nije dobro? Evo nekoliko savjeta dermatologa koji će vas ponukati da se idući put zaustavite na vrijeme

zena -lice‘Kada dodirujete lice sve bakterije i virusi s vrška prstiju prenose se na kožu, a trljanje kože može uzrokovati još veću štetu’, objašnjava za Huffington Post dermatologinja Ava Shamban. Dodaje da primjerice trljanje očiju može uzrokovati mikroskopske suze u tkivu zbog kojih koža oko očiju može izgledati starije ili mogu popucati kapilare, pa ćete imati crvene mrljice.

Dodirivanje kože ne uzrokuje akne, kontaktni dermatitis i herpes simplex, ali pogoršava njihovo stanje. Kod dodirivanja herpesa, naprimjer, možete ga prstima nehotice prebaciti na neki drugi dio tijela. Genitalni herpes također se lako prenosi, a ako dođe do očiju, čak može uzrokovati sljepilo.

Masnoće na licu odnosno ulja proizvodi žlijezda lojnica (sebum). Stvarne količine sebuma su određene genetikom i hormonima kao naprimjer u pubertetu. Vrhovi prstiju i jastučići na rukama nemaju folikula kao što je to na licu i nema žlijezde lojnice. Ono što vidite kao mast na rukama je zapravo znojenje. Dirate li lice prstima, taj znoj prenosite na kožu i ona izgleda masnija nego što uistinu jest.

Ruke nisu jedini neprijatelj lijepe kože na licu. Mobilni telefoni veliki su prijenosnici bakterija i virusa, jednako kao i jastuci ili prljavi ručnici. Zbog kontakta kože s instrumentima poput violine ili sportske opreme, mnogi glazbenici i sportaši imaju problema s aknama na licu.

Ruke trebate prati blagim sapunom u mlakoj vodi najmanje 20 sekundi. Nije loše malo izribati nečistoću pod noktima i na rukama četkom i malo sapuna. Ako vam je četka pregruba da biste oribali cijelu šaku, operite nokte i prste.

Dr. Shamban kaže da je jako teško riješiti se navike stalnog dodirivanja lica. Ako ne želite ići na razne terapije poput hipnoze, možete probati jednostavnom sugestijom da se gadite sami sebi kada tako dodirujete lice i razmišljate o bakterijama i virusima koje prenosite.

(Tportal)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

1. mart: Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja...

Još vijesti za vas