Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Zbog Facebooka možete potpuno da izludite: Naučnici ga povezali s psihotičnim napadima

Preporučeno

Svi pacijenti doktora Nicana pronašli su bijeg od usamljenosti tako što su našli utočište u intenzivnoj virtuelnoj vezi.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Facebook, kao i druge društvene mreže, doslovno vas mogu izludjeti, tvrde izraelski naučnici.

Istraživači s Tel Aviv univerziteta povezali su psihotične napade sa zavisnošću od interneta i sumanutosti uzrokovane virtuelnim vezama. Iako su svi učesnici istraživanja prethodno patili od usamljenosti, niko nije imao u istoriji bolesti zabilježenu psihozu.

“Kako interent postaje sve pristupačniji širom svijeta, tako se širi i psihopatologija, a komunikacija koja se odvija putem Facebooka je bitan dio ove priče,” rekao je voditelj istraživanja, doktor Uri Nican.

Studija je pokazala duboku vezu između psihotičnih napada i komunikacije preko Facebooka.

Svi pacijenti doktora Nicana pronašli su bijeg od usamljenosti tako što su našli utočište u intenzivnoj virtuelnoj vezi. Iako su te veze u početku bile pozitivne, kasnije su vodile do bola, osećanja da su izdani i na kraju, do osjećanja ranjivosti zbog napada na privatnost.

“Postupno su se razvili simptomi psihoze, poput nervoze i smetenosti. Ljudi su razvili iluzije o ličnostima iza ekrana, pa je jedan pacijent iskusio i taktilne halucinacije i vjerovao da ga osoba koja se nalazi iza ekrana dodiruje.

Idealizovali su osobu s kojom komuniciraju preko Facebooka a da se s njom nikad privatno nisu sreli. Dobra vijest je da su svi pacijenti uspjeli potpuno da se oporave uz potrebnu njegu i tretman,” kazao je dr. Nican.

 

(24sata.info)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

U Kiseljaku uvedene redukcije vode, neka naselja danima bez vodosnabdijevanje

Iz kiseljačkog JP “Vodovod i kanalizacija” jutros, je saopćena informacija o redukciji vodosnabdijevanja na određenim područjima. Iz ViK-a Kiseljak je...

Još vijesti za vas