Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Zbog neovlaštenog prikupljanja ličnih podataka: Google u Njemačkoj kažnjen sa 145.000 eura

Preporučeno

Njemačke vlasti su kaznile kompaniju Google zbog neovlaštenog prikupljanja velike količine ličnih podataka korisnika pomoću svojih Street View vozila

google-1Njemačke vlasti su kaznile kompaniju Google zbog neovlaštenog prikupljanja velike količine ličnih podataka korisnika pomoću svojih Street View vozila. Ironija je u tome što je kompanija kažnjena sa 145.000 eura, koliko ovaj internetski gigant zaradi za minutu i deset sekundi.

Utvrđeno je da su specijalno opremljena Googleova vozila pravila snimke grada Hamburga između 2008. i 2010. godine, prikupljajući tako podatke s kućnih bežičnih mreža.

Među informacijama koja su vozila prikupila su velike količine ličnih podataka, poput e-mailova, fotografija i šifri, javila je Al-Jazeera. A kako bi izbjegla znatno veću novčanu kaznu Evropske komisije, kompanija je spremna i na velike ustupke.

Najbolniji za nju bit će da prilikom pretrage češće predlaže stranice konkurenata, poput Yahooa i Binga.Oko 90 posto svih pretraga u Evropskoj uniji, na primjer, prolaze kroz portal Googlea.

Svoj dominantni položaj koristi tako što kod internetske pretrage favorizira svoje proizvode, kao što su Google Maps ili YouTube. Tako barem tvrde konkurenti.
A grupa suparnika Googlea, uključujući Microsofta ali i druge manje kompanije, podnijela je tužbu Odjelu za zaštitu konkurencije pri Evropskoj komisiji 2010. godine.

Za sada je poznato da će Google ubuduće morati prikazivati više linkova koji vode do stranica poslovnih rivala. A na koji će tačno način Google promijeniti svoj pretraživač, kompanija to za sada ne komentariše.

(Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas