Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Želite veću platu? Prestanite pušiti!

Preporučeno

Nedavno objavljeno istraživanje koje je objavila Federal Reserve Bank of Atlanta zaključuje da bivši pušači zarađuju više od pušača ali i od osoba koje nikad nisu bile ovisne o cigaretama.

Ilustracija
Ilustracija

Julie L. Hotchkiss i M. Melinda Pitts su navedeno istraživanje vršile u periodu od 1992. do 2011. godine a objavljeno je ovog mjeseca.

Prema istraživanju, pušači zarađuju oko 20 procenata manju plaću od nepušača, dok bivši pušači zarađuju u prosjeku 7 posto više od osoba koje nikad nisu bile ovisne o cigaretama. Čak i oni koji konzumiraju svega jednu cigaretu na dan manje su plaćeni od kolega nepušača. Kako ističu Hotchkiss i Pitts, pušenje smanjuje vrijednost ljudskog kapitala i to poslodavci uzimaju u obzir prilikom i zapošljavanja. Istraživanje je sprovedeno na preko 121 hiljadu osoba različitog obrazovanja, godina, spola i starosti.

Čak i jedna je dovoljna

Ipak, u članku se ne dokazuje da su pušači manje plaćeni zato što su manje produktivni. Da je tako, oni koji konzumiraju najviše cigareta bili bi mnogo manje plaćeni od onih koji puše samo nekoliko cigareta dnevno, ali takvo nešto u istraživanju nije dokazano. Postoji dakle razlika između pušača i nepušača, dok razlika u količini konzumiranih cigareta ne utiče mnogo na iznos zarade. Iako u teoriji postoje različita mišljenja kada je u pitanju definicija pušača, očigledno je da poslodavci smatraju pušačem svakoga ko zapali barem jednu cigaretu mjesečno!

Za razliku od produktivnosti, značajan uticaj na iznos nadnica imaju same razlike u karakteristikama pušača i nepušača, ali također i (ne)tolerancija poslodavca prema konzumiranju cigareta igra značajnu ulogu. Osim toga, nepušači su u prosjeku bolje obrazovani.

Rezultati upućuju na to da osobe koje prestanu pušiti bivaju nagrađene za to od svojih poslodavaca. Naime, zaključuje se da je potrebno biti posebna osoba čvrstog karaktera kako bi se prestalo sa ovisnošću o cigaretama; osobine strpljenja, upornosti i sve ostalo što je potrebno za prestanak s pušenjem su osobine koje poslodavci veoma cijene. Dakle, osim uštede na cigaretama, i moguće povećanje plaće je dodatni stimulans za razmatranje napuštanja ovog poroka.

Istraživački članak na ovu temu možete pogledati ovdje

(Bh-index)

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Firma iz Hrvatske poslala radnike na rad u Njemačku: Radili na crno, njemačka policija ih privela

Glavni carinski ured u Njemačkoj navodi kako je privedeno 18 radnika iz Filipina koje je poslala Hrvatska tvrtka na...

Još vijesti za vas