Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Znate li kakve opasnosti krije javni bežični internet?

Preporučeno

Mobilni telefoni, laptop računari i tableti omogućili su nam pristup internetu i onda kada nismo kod kuće i u kancelariji, ali su nas istovremeno učinili ranjivim na malvere i prevare zahvaljujući činjenici da većina korisnika koristi javni internet.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Korisnici bez mnogo razmišljanja provjeravaju šta se dešava na Fejsbuku, šalju i primaju emailove, preuzimaju i objavljuju fotografije, kupuju na internetu koristeći javni Wi-Fi u kafićima, restoranima, i na drugim javnim mjestima.

Firma ThreatMetrix je ponudila nekoliko mogućih scenarija kako sajber kriminalci mogu pristupiti osjetljivim podacima korisnika na javnim mrežama.

U „man-in-the-middle“ scenariju napada, hakeri koriste „hotspot honeypots“ uređaje za presretanje korisnikove internet konekcije, što im omogućava potpuni uvid u korisnikov internet saobraćaj, preotimanje sesija i preusmjeravanje žrtve ka sajtovima po izboru kriminalaca.

Drugi scenario uključuje pomoć mrežnih skenera koji otkrivaju otvorene portove na uređaju koji je povezan sa internetom. Sajber kriminalci mogu da integrišu mrežne skenere sa hakerskim alatima i tako automatski napasti ranjivosti sistema, obezbjeđujući potpunu kontrolu nad uređajem korisnika.

Najefikasniji način da zaštitite svoje podatke je da promjenite svoje navike kada je riječ o aktivnostima koje obavljate na svojim mobilnim uređajima dok sjedite u kafiću, restoranu ili ste na nekom drugom javnom mjestu.

Ne zaboravite da instalirate antivirusni program, redovno ažurirajte softver, koristite svoju sigurnu mrežu, i čuvajte svoju kreditnu karticu i mobilni telefon daleko od radoznalih očiju.

(Smedia)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijene smještaja u Hrvatskoj divljaju, turistička zajednica apeluje na iznajmljivače: Budite razumni

U Hrvatskoj je trenutno 930 hiljada turista pri čemu je turistički promet u dolascima veći za pet, a noćenjima...

Još vijesti za vas