Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

SIPA privremeno oduzela oko 7.000 piratskih nosača zvuka i slike

Preporučeno

Arhiv (Foto: SIPA)
Arhiv (Foto: SIPA)

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u akciji kodnog naziva „Imperijal“, danas su izvršili pretrese stambenih i poslovnih objekata na sedam lokacija na području Unsko-sanskog kantona, s ciljem suzbijanja nedozvoljenog korištenja autorskih prava.

Navedene aktivnosti realizirane su saradnji s pripadnicima MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Pretresi su izvršeni zbog postojanja osnova sumnje na počinjenje krivičnog djela iz člana 243. KZ BiH „Nedozvoljeno korištenje autorskih prava“.

Upravo se čita:  Poznati detalji akcije "Piramida": Slobode lišeno 14 osoba

U pretresima je pronađeno i privremeno oduzeto oko 7.000 komada nosača zvuka i slike, za koje se sumnja da su piratska izdanja, četiri računarske jedinice, četiri štampača, dva skenera, 11 rezača, 665 odšampanih omota i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Prilikom pretresa jednog stambenog objekta u Cazinu otkrivena je skrivena radionica za izradu piratskih nosača zvuka i slike. Tužilaštvu BiH bit će dostavljen izvještaj o postupanju po naredbi Suda BiH, a protiv četiri osobe podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima, saopćeno je iz SIPA-e.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas