Utorak, 30 travnja, 2024

Pomoću ovih trikova ubrzajte rad vašeg računara

Preporučeno

Ilustracija
Ilustracija

Usporen vam je računar, Windows sporo radi? Niste sigurni u čemu je problem? Evo nekoliko konkretnih savjeta šta možete sami da uradite da riješite taj problem.

Pod pretpostavkom da već imate instaliran dobar antivirusni program, provjerite da li je ažuriran i skenirajte kompjuter da biste provjerili da li je možda zaražen nekim malicioznim programom. Nekada vaš računar može da učestvuje u aktivnostima kao što je masovno slanje spam mailova bez vašeg znanja, a to će značajno usporiti njegov rad.

Kako biste provjerili procese koji su aktivni tokom usporavanja kompjutera, na taskbaru kliknite desnim tasterom miša i odaberite StartTask Manager. Potom odaberite tab Proces i kliknite na kolonu CPU – proces koji može biti glavni krivac usporavanja računara nalazi se na vrhu kolone. Selektujte ga i odaberite End Process, što može dovesti do gašenja ili “zamrzavanja” nekog programa, ali će vaš računar normalno raditi.

Možda vaša konfiguracija ne može da podrži ono što biste vi željeli – zato se klonite multitaskinga, gasite zahtjevni program prije nego otvorite neki drugi veliki program.

Zamijenite sporije programe bržim – Firefox zamijenite Chromom. Ako ne morate, ne koristite najnovije verzije programa, one su uvijek sporije.

Možda je vrijeme za ulaganje u hardver. To čak i ne mora biti novi kompjuter, možete samo dodati RAM memoriju na već postojeću konfiguraciju, ako za to ima mogućnosti.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Od sutra se očekuje povećana frekvencija saobraćaja i gužve na granicama

Jutros se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća uz povoljne vremenske uslove i slabiju frekvenciju saobraćaja. Sutra, posljednjeg dana...

Još vijesti za vas