Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Mujo Hadžiomerović: Bošnjaci u RS služe samo za plaćanje poreza

Preporučeno

mujo hadziomerovic1_art(1)

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na nepokretnosti u Republici Srpkoj ima samo jedan cilj, a to je oduzimanje zemlje od Bošnjaka u ovom entitetu, tvrdi za bh. novinsku agenciju Patria Mujo Hadžiomerović, delegat iz reda Bošnjaka u Vrijeću naroda Republike Srpske. On je rekao da je u Republici Srpskoj u posljednje vrijeme usvojen čitav set zakona čiji je cilj Bošnjacima u ovom entitetu oduzeti imovinu, a to su prije svega Zakona o katastru, a sada i Zakona o porezu na nepokretnost.

– To odlično rade od Načertanija na ovamo, odlično to rade kroz Agrarnu reformu, a evo sada i kroz cijeli set zakona koji imaju za cilj promjeniti vlasničku strukturu u ovom entitetu – objašnjava Hadžiomerović.

Upravo se čita:  Vučić se obratio Ambasadi SAD u Sarajevu: Zanima ga imovina države BiH

Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na nepokretnosti u Republici Srpskoj predviđa plaćanje poreza na nekretnine, koji, ukoliko se ne plati u roku od osam dana od dana ispostavljanja računa, poreznoj upravi RS omogućava da nekretninu oduzme od njenog stvarnog vlasnika, proda je na licitaciji i na taj način namiri svoja potraživanja. Zakon, kažu upućeni, nije nimalo naivan jer se zna da će mnogi koji žive u inostranstvu najčešće propustiti plaćanje poreza zbog kratkoće roka za plaćanje, čim će automatski i ostati bez imovine.

Upravo se čita:  Premijer Nikšić: Ima prostora da se Federacija BiH dodatno zaduži

– Zamisite koliko ljudi koji živi u dijaspori neće biti u mogućnosti ispoštovati ovaj rok od osam dana, prije svega jer neće moći saznati odmah da im je račun za plaćanje poreza ispostavljen – objašnjava Hadžiomerović.

Bošnjaci koji žive u Republici Srpskoj, kaže on, tamošnjim vlastima služe samo za naplatu poreza. A, kada Bošnjaci trebaju ostvariti svoja prava u ovom entitetu, onda je to skoro nemoguće.

Klub delegeta iz reda Bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS uložio je dva amandmana na ovaj zakon, o kojima bi se trebalo raspravljati pred zajedničkom komisijom Vijeća naroda RS i Narodne Skupštine RS 14. jula ove godine.

Upravo se čita:  Počeo Samit u Švicarskoj, Bećirović zajedno sa svjetskim liderima

– Ponudili smo dva amandmana na ovaj zakon. Prvi amandman kaže da neplaćeni račun ne može biti odobrenje za oduzimanje i prodaju zemljišta a da prethodno nije proveden sudski proces, a drugi amandaman traži da se rok od osam dana poveća – objasnio je Hadžiomerović. Konačna sudbina ovog zakona znat će se nakon 14. jula, piše Patria.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas