Petak, 17 svibnja, 2024

Stanje na području USK i dalje teško: Una raste, poplavljena poljoprivredna zemljišta, stambeni objekti, pokrenuta klizišta…

Preporučeni sadržaj

Preporučeno

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Na području općine Bosanska Krupa vodostaj rijeke Une je u blagom porastu, ali trenutno nema poplavljenih objekata

Stanje na području Unsko-sanskog kantona, koje se već dva dana bori sa poplavama, danas nije mnogo drugačije u odnosu na jučerašnje, javlja Anadolu Agency (AA).

Poplavljena su poljoprivredna zemljišta, a pojavila su se i nova klizišta. Vodostaj Une je u blagom porastu, a iznosi 279 centimetara. Kiša i dalje pada, a ekipe Civilne zaštite su na terenu.

Na području općine Bosanska Krupa vodostaj rijeke Une je u blagom porastu, ali trenutno nema poplavljenih objekata. Rijeka Krušnica se izlila iz svog korita i poplavila priobalno poljoprivredno zemljište, dok su u Otoci poplavljena i dva stambena objekta, navode iz Kantonalne uprave Civilne zaštite, javlja Anadolu Agency (AA). Na području ove općine pojavila su se i nova klizišta.

Upravo se čita:  Sarajlija ima 210.024 KM neplaćenih kazni, već mu jednom oduzimano vozilo

Vodostaj rijeke Sane je jutros iznosio 250 centimetara i dalje je u porastu. Rijeka Sana se izlila iz korita i poplavila priobalno poljoprivredno zemljište u naseljima: Velečevo, Dubočani, Humići i Donji Kamičak. Rijeka Sanica se izlila u naselju Biljani i poplavila nekoliko pomoćnih objekata. U toku noći u naseljima Pudin Han, Biljani i Humići došlo je do izlijevanja potoka iz korita i plavljenja nekoliko objekata, ali se voda povukla sa tog područja jer se radi o bujičnim potocima.

Upravo se čita:  Sastanak Trojke, HDZ-a i SNSD-a: Kako dalje?

Vodostaj rijeke Sane u Sanskom Mostu jutros je iznosio 417 centimetara. Bujične riječice i potoci nanose štetu u naseljima Trnova, Tomina i Novo Naselje. Oštećena su tri mosta.

Pritoka Bliha, Majdanuša i Modrašnica su se izlile iz svojih korita i poplavile nekoliko stambenih i pomoćnih objekata, kao i poljoprivredna imanja, te je tako pričinjena i materijalna šteta. U ulici Šabića klanac podzemne vode su poplavile prilaze oko deset kuća, ali voda nije ušla u objekte.

Upravo se čita:  UIO BiH pronašla mašinu za punjenje cigareta u bivšem proizvodnom pogonu za obuću

U poplavljenim područjima općine Cazin stanje je nešto bolje u odnosu na jučer. Poplavljene su neke kuće, vlasnici saniraju štete i pokušavaju uspostaviti normalno stanje. U mjestu Puškari aktivirano je i klizište na magistralnom putu M 4,2 i u tom se dijelu vrši regulacija saobraćaja jednom trakom.

Također, i na putu Kulen Vakuf – Klisa došlo je do pokretanja klizišta i obustave saobraćaja na tom dijelu.

Izdvajamo

Izdvajamo

Inspektori Porezne uprave FBiH zapečatili tri objekta u TK i izdali 28 prekršajnih naloga

Inspektori Porezne uprave FBiH - Kantonalnog poreznog ureda Tuzla u 36 inspekcijskih nadzora na području Tuzlanskog kantona, zbog utvrđenih...

Još vijesti za vas