Utorak, 30 travnja, 2024

Budite na oprezu: Ovih 7 stvari koje Facebook zna o vama nikad vam neće otkriti!

Preporučeno

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Mjesečno se na najpopularnijoj društvenoj mreži Facebook nalazi se 845 milijun aktivnih članova, No, postoje male tajne koje vam Facebook neće nikad otkriti!

Koliko Facebook zna o vama?

Idite na Podešavanje profila (account settings) u glavnom meniju i kliknite na “Preuzmite kopiju svojih Facebook podataka”.

Ne želite dijelite informacije s cijelim svijetom

Facebook je zadržao standardno podešavanje kao javno (public). Za Facebook je bolje što više informacija dijelite i pretpostavlja da se većina neće gnjaviti promjenom podešavanja privatnosti.

Ne možete vidjeti svaku objavu svih prijatelja sa liste? A druge strane mali dio vaših prijatelja vidjeti vaše objave?

One objave koje će korisnike najduže zadržati na stranici Facebook želi da vidite. Najčešće viđate samo one koje su najviše lajkane, komentirane i dijeljene.

Facebook vas prati dok surfate internetom

Svaki put kada posjetite stranicu koja ima Facebook “Sviđa mi se” ili “Podijeli” dugme, ta informacija je zabilježena.

Objavljujete zaruke, rođenje djeteta ili završetak školovanja?

Facebook cilja na ove vrste objava korištenjem nečega što se zove prirodni jezik obrade. Ovakve objave ostaju u kanalu s vijestima vaših prijatelja sve dok se sljedeći put ne ulogiraju.

Viđate objave poznanika, ali ne i dovoljno objava od prijatelja?

Podesite kanal s vijestima (news feed) da vam sortira najnovije vijesti umjesto top vijesti. Nakon toga dodajte omiljene osobe na listu bliskih prijatelja i otkažite objave prijatelja koje vam nisu zanimljive.

Budite selektivni u izboru prijatelja i ‘lajkanju’ stranica

Ako svima kažete ‘da’ vidjet ćete mnogo stvari u kanalu s vijestima koje vas ne zanimaju i morat ćete odvojiti dodatno vrijeme da ih filtrirate kako bi vam se prikazivale samo one koje vas zanimaju.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Od sutra se očekuje povećana frekvencija saobraćaja i gužve na granicama

Jutros se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća uz povoljne vremenske uslove i slabiju frekvenciju saobraćaja. Sutra, posljednjeg dana...

Još vijesti za vas