Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

UN: Za deset godina 100 miliona gladnih manje

Preporučeno

news-2012-December-glad_387105196

U proteklih deset godina, broj gladnih u svijetu smanjen je za 100 miliona, objavile su danas tri agencije Ujedinjenih nacija, dodajući da, ipak, i dalje svaki deveti čovjek na planeti nema dovoljno hrane.

U zajedničkom godišnjem izvještaju Organizacije za hranu i poljoprivredu, Međunarodne fondacija za razvoj poljoprivrede i Svjetskog programa za hranu, ističe se da je od početka 1990-ih godina, broj gladnih smanjen za 200 miliona, ali se upozorava da, uprkos takvom napretku, “oko 805 miliona ljudi u svijetu, ili svaki deveti, pati zbog gladi”.

Upravo se čita:  Adisu Ahmetoviću dijagnosticiran karcinom: "Ovaj nalaz jako je pogodio moju porodicu i mene"

Milenijski ciljevi razvoja, među kojima je i onaj da se do 2015. godine prepolovi udio neuhranjenih u svijetu, i dalje je dostižan, “ukoliko se krene s hitnim i odgovarajućim naporima”, dodaje se u izvještaju.

Do sada su 63 zemlje u razvoju dostigle taj cilj, a još šest je na putu da to učini do 2015.

-To je dokaz da možemo dobiti rat protiv gladi i treba inspirirati države da krenu naprijed, uz pomoć međunarodne zajednice, ako je neophodno – dodaje se u izvještaju. Izvještaj konstatira da se pristup hrani brzo poboljšao u zemljama koje su iskusile ukupan privredni napredak, posebno one u istočnoj i jugoistočnoj Aziji, ali i u južnoj Aziji i Latinskoj Americi, prenosi Tanjug.

Upravo se čita:  Influenserica iz Njemačke sa 230.000 pratitelja ukrala odjeću u vrijednosti 1.700 eura

Uprkos sveukupnom napretku, međutim, nekoliko regiona i podregiona još uvijek se bori s gladju, tako da je u podsaharskoj Africi svaki četvrti čovjek hronično neuhranjen, dok je Azija dom većine gladnih, kojih tamo ima 526 miliona, upozoravaju agencije UN.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Predsjedavajući Bećirović u Berlinu: BiH je zahvalna Njemačkoj za podršku rezoluciji o Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Savezne Republike Njemačke dr. Frank-Walterom Steinmeierom prvog dana zvanične...

Još vijesti za vas