Utorak, 7 svibnja, 2024

Redukcije plina su i do 50%, a BH-Gas nije obezbijedio alternativu

Preporučeno

Hladni-radijatori

BH-Gas jučer je saopćio da im je od ruskog dobavljača plina Gasproma smanjena isporuka za 35%, a zatim je KJKP Sarajevogas oglasilo se saopćenjem da je “na snazi reducirana isporuka prirodnog gasa od strane BH–Gas d.o.o prema KJKP Sarajevogas d.o.o. Sarajevo. 

– Zbog smanjenih količina gasa kotlovnice KJKP Toplane djelimično su prešle na korištenje alternativnog goriva, a Sarajevogas poduzima sve aktivnosti za normalno snabdijevanje ostalih kupaca sa raspoloživim količinama – saopćeno je iz Sarajevogasa.

No, svoju reakciju na krizu sa snabdijevanjem plinom, uputio je i dugogodišnji direktor BH-Gasa Almir Bečarević koji je i ranije upozoravao na ovakav scenario.

– Prema svim kupcima prirodnog gasa, a kojima su ograničene isporuke prirodnog gasa limitirana je potrošnja gasa od strane Gasproma. Bosna i Hercegovina je limitirana na 600.000 Sm3 (standardni metar kubni) dnevno. Ovo praktično znači da ako imamo potrebe za 1,2 mil. Sm3 ograničenje u isporukama je 50%, a ako imamo potrebe za 660.000 ograničenje je 10%. Znači ne radi se o redukciji izraženoj u apsolutnom procentualnom iznosu već limitiranoj narudžbi za gas odnosno potrošnji na 600.000 Sm3 dnevno – pojašnjava Bečarević.

On navodi i da je od kako je od 22. oktobra nastupilo izrazito hladno vrijeme porasla i potreba za potrošnjom gasa, posebno u Kantonu Sarajevo.

– Ova potreba nadilazi odobrene količine od 600.000 Sm3. Sarajevogas je morao biti reduciran u isporukama gasa i to su u toku jučerasnjeg dana i objavili. Zašto BH-Gas uporno krije ovaj podatak nije mi jasno. Istovremeno, sada će se otvoriti drugi problem, a to je korištenje mazuta u Kantonu Sarajevo. To iziskuje značajna materijalna sredstva i logično će se smanjiti uplate za već potrošeni prirodni gas. Ova situacija je dugoročno neodrživa imajući u vidu dugovanja koja ima BH-Gas prema Gaspromu – upozorava Bečarević.

Zašto Uprava BH-Gasa nije ništa poduzela na obezbjeđenju alternative za ovu situaciju je pitanje za njih i za vlasnika, kazao je Bečarević.

– Svi su bili upoznati sa ovakvim, mogućim, razvojem situacije i ništa nisu uradili da preduprijede istu. Ono što dalje zabrinjava je iznošenje neistina i obmanjivanje javnosti, a situacija može biti samo gora. Normalizaciju u isporukama ne očekujem prije rješenja spora Ukrajine i Rusije oko obnavljanja isporuka Kijevu, a punjenje skladišta nema nikakve ili gotovo nikakve veze sa ovom situacijom – smatra Bečarević.

Inače, jučer je iz KJKP Toplane potvrđeno za NAP da je smanjena isporuka plina, a da li će to u konačnici značiti da će za 53.000 korisnika Toplana biti potrebno pronaći alternativu za plin, pokazat će se narednih dana.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon Pjanića i Šehić se oprostio od reprezentacije: Od danas sam najglasniji navijač, čuvajte nam BiH!

Ibrahim Šehić, golman fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, završio je reprezentativnu eru poslije 66 nastupa. Nakon Miralema Pjanića koji...

Još vijesti za vas