Nedjelja, 28 travnja, 2024

Znate li koja je država najviše investirala u BiH prošle godine?

Preporučeno

Foto: Reuters
Foto: Ilustracija

Na prijedlog Agencije za promociju stranih investicija BiH, Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici primilo je k znanju analizu direktnih stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini te pregled i analizu svjetskih izvještaja značajnih za privlačenje stranih investicija, javlja Anadolu Agency (AA).

Ukupna direktna strana ulaganja na kraju 2013. iznosila su 11 milijardi KM ili 5,6 milijardi eura. U ukupnim iznosima investicija, uz registrirane investicije iz Ruske Federacije i povećanje aktivnosti investitora s Bliskog istoka, najznačajniji investitori u BiH su i dalje zemlje EU i regije, a na prvoj poziciji je Republika Austrija. Najznačajniji iznos ukupnih stranih ulaganja je realiziran u sektoru proizvodnje 32 posto, a slijedi bankarski sektor sa 22 posto.

Strana ulaganja u 2013. godini iznosila su 418 miliona KM, što predstavlja smanjenje od 21,7 posto u odnosu na 2012. godinu.

U Bosnu i Hercegovinu u prošloj godini najviše je investirala Srbija 62 miliona KM, a slijede Velika Britanija 56 miliona KM, Austrija 51 milion KM, Švicarska 44 miliona KM i Njemačka 40 miliona KM. Rusija, koja je u 2011. i 2012. godini bila najveći investitor u BiH, u prošloj je godini zabilježila smanjenje kapitala. Najveći iznos investicija u 2013. godini ostvaren je u okviru financijske uslužne djelatnosti s 141,8 milijuna KM.

Prema Analizi, nužni preduvjeti za povećanje stranih investicija su kreiranje tržišne investicijske politike, stvaranje povoljnog, stabilnog, predvidivog, nediskriminacijskog i poticajnog poslovnog okruženja te raspoloživi prirodni resursi.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini za 2015. godinu.

Ukupna godišnja kvota za produženje i novo zapošljavanje stranaca u BiH za 2015. godinu iznosi 1.886 radnih dozvola, od čega se na Federaciju Bosne i Hercegovine odnosi 890 radnih dozvola, Republiku Srpsku 800 radnih dozvola i Brčko Distrikt BiH 196 radnih dozvola.

Godišnja kvota za produženje već izdanih radnih dozvola iznosi 1.160 radnih dozvola, dok godišnja kvota radnih dozvola za novo zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini iznosi 726 radnih dozvola.

Utvrđen je prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o korištenju i održavanju cestovnih graničnih mostova na zajedničkoj državnoj granici dviju država.

Riječ je o sedam mostova preko rijeka Save i Une, a sporazum će se odnositi i na nove mostove koji u međuvremenu budu izgrađeni.

Ovaj sporazum zaključuje se radi otklanjanja svih dosadašnjih prepreka i poteškoća za zajedničko održavanje i korištenje mostova te osiguranje kontinuiranog i nesmetanog prometa preko mostova na granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Sporazumom je predviđeno osnivanje međudržavnog povjerenstva za njegovo provođenje i praćenje.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog sporazuma o financiranju između Bosne i Hercegovine i Europske komisije u pogledu prekograničnog programa Bosna i Hercegovina – Srbija u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć za 2013. godinu, s osnovama za njegovo zaključivanje.

Vrijednost programa je 2.352.942,00 eura, od čega se na Bosnu i Hercegovinu i Srbiju odnosi po 1.176.471,00 eura. Cilj je zbližiti ljude i gospodarstva poboljšanjem efikasnosti i konkurentnosti ekonomskih ruralnih i prirodnih resursa te putem prekograničnih inicijativa.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Ništa mi nije teško” Dječak iz Bosanskog Petrovca je glava domaćinstva nakon smrti oca, od četvrte godine vozi traktor

Trinaestogodišnji Miloš Jeličić iz Bosanskog Petrovca kompletan posao jednog seoskog domaćinstva preuzeo je na sebe nakon što mu je...

Još vijesti za vas