Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Na državnom nivou moguće dvije većine, jedna u Predstavničkom druga u Domu naroda

Preporučeno

zgrada institucija-parlament

SARAJEVO – Sutra se u Sarajevu održava konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma PSBiH, a između ostalog na sjednici će budući poslanici dati svečane izjave te će biti izvršen izbor predsjedavajućeg, prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma te izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, piše novinska agencija Patria.

U novom sazivu PD PSBiH Stranka demokratske akcije imat će 10 poslanika, devet iz Federacije BiH i jednog iz Republike Srpske. Demokratska fronta imat će pet, Savez za bolju budućnost BiH četiri, HDZ i stranke koje su u koaliciji s njima četiri, SDPBiH tri, HDZ 1990 jednog, kao i BPS i A-SDA. Savez nezavisnih socijaldemokrata će imati šest poslanika, SDS pet, PDP-NDP jednog i DNS jednog poslanika.

Upravo se čita:  Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

Dakle u sedmom sazivu Predstavničkog doma bit će 14 poslanika iz Republike Srpske i 28 iz Federacije BiH, a koji su izabrani na Općim izborima 12. oktobra.

Iz SDA, stranke koja u ovom sazivu ima najveći broj mandata, potvrđeno je da će za predsjedavajućeg predložiti Šefika Džaferovića. Prijedlog SDS-a, u ime Saveza za propmjene, prema nepotvrđenim informacijama, jeste da će jedan od zamjenika ovog doma biti Mladen Bosić, predsjednik SDS-a. Također nema zvanične potvrde, ali ni negiranja, da je treći član kolegija Borjana Krišto, iz bloka okupljenog oko HDZ BiH.

SDA, DF i HDZ BiH ostali su pri sporazumu da će vlast na državnom nivou formirati sa Savezom za promjene, ali je sada neizvjesno kako će se formirati Dom naroda.

Upravo se čita:  Ramo, Rusmir i Arnel Isak u Srebrenicu išli s pet službenih automobila pod rotacijom

Odnosno jasno je da će tri delegata pripasti strankama okupljenim oko SNSD-a i Milorada Dodika. Tako, postoji bojazan da će dosta zakona i dogovora vladajućih stranaka biti, ukoliko to bude odgovaralo Dodiku, blokirano u Domu naroda.

Također, postoji i mogućnost da shodno broju delegatskih mjesta, jedna većina bude u Predstavničkom domu, a druga u Domu naroda BiH. Prema odredbama Izbornog zakona BiH, konstituiranje Doma naroda PSBiH provodi se odmah po sazivanju Doma naroda Parlamenta FBiH, a najkasnije 30 dana od dana objave izbornih rezultata.

VIJEĆE MINISTARA DO KRAJA GODINE?

Ove sedmice kreću i konsultacije članova Predsjedništva BiH s parlamentarnim strankama oko imenovanja mandatara Vijeća ministara BiH. To znači, ako je suditi prema izjavama čelnika stranaka koje će činiti većinu u Predstavničkom domu, do Nove godine očekuje se formiranje Vijeća ministara BiH. Ostaje da se vidi kako će funkcionirati državna vlast, ukoliko bude različita većina u dva doma državnog Parlamenta.

Upravo se čita:  Vučić iz New Yorka: "Nemamo gotovo nikakve šanse, a pritisak se ovdje pojačava"

KAKO JE BILO 2010. GODINE

Podsjećanja radi, 2010. godine Predstavnički dom je konstituisan tek u junu 2011. godine, dakle sedam mjeseci od izbora. Na sporost konstituiranja vlasti, a posebno Doma naroda PSBIH, tada je reagirao i Ured visokog predstavnika prijeteći čak i sankcijama prema strankama koje su tada činile vlast. U formiranju Vijeća ministara BiH kasnilo se punih 16 mjeseci.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas