Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Kome je Hugo Chavez ostavio dvije milijarde dolara!?

Preporučeno

Nakon smrti Huga Chaveza, Venecuela je možda u stanju neizvjesnosti i nesigurne budućnosti, međutim, porodica preminulog predsjednika sigurno nije.

hugo-chavezNaime, prema tvrdnjama američkih analitičara, iza vojnog komandanta je ostalo bogatstvo koje se procjenjuje na dvije milijarde dolara.

Tvrdnje o basnoslovnom bogatstvu koje će naslijediti predsjednikova porodica objavila je CIA , američka firma za procjenjivanje rizika i globalnu analizu.

Kako tvrdi predsjednik CIA-e, bogatstvo porodice “El Comadantea” otprilike je jednako bogatstvu kubanske braće Fidela i Raula Castra.

Analitičari su saglasni u procjeni da Chavezova vladavina nije riješila problem korupcije u naftom bogatoj južnoameričkoj državi. Iako je prve izbore dobio upravo na obećanjima borbe protiv političko – ekonomske oligarhije , čini se da je njegova “bolivarijanska revolucija” samo stvorila neke nove centre moći, uključujući i porodicu Chavez.

Upravo se čita:  Žena iz BiH uhvaćena na pasoškoj kontroli u Njemačkoj: Za Bosankom bio raspisan nalog za hapšenje

Španski dnevni list El Mundo svojevremeno je opisao porodicu predsjednika Huga Chaveza i način na koji je ona iskoristila njegovu 14- godišnju vladavinu. Prema pisanjima tu porodicu jednostavno zovu “kraljevska porodica”.

Roditelji “El comadantea”, Hugo de los Reyes Chavez i Elena Frias, sve do sinovljevog političkog uspona bili su skromni učitelji sa sedmoro djece. A onda se sve promijenilo .

Chavezov otac je od 1998. do 2008. bio guverner Barinasa, iste pokrajine koja je u sklopu “bolivarijanske revolucije” proglašena prvom slobodnom zonom. S vremenom je skromna porodična farma na obali rijeke sa 30 narasla na 600 hektara.

Upravo se čita:  Državljani BiH u Njemačkoj ukrali bicikle vrijedne 120.000 eura: Uhvaćeni su, policija objavila kako su "radili"

Majka preminulog predsjednika, Elena Frias, postala je predsjednica Instituta za djecu.

Od skromno obučene žene, kakva je bila kada je 1992. posjetila svog sina u zatvoru, (koji je bio osuđen zbog pokušaja državnog udara), Hugova majka se preobrazila u gospođu “opsjednutu” dijamantima i modnim markama koja je redovno odlazila u New York u shoping. Nije odoljevala ni plastičnim operacijama.

Elena je temperamentna, dinamična žena i “El Comadantea” je nasijedio njen karakter, dok je najstariji sin Adan (drugi po rođenju je bio Hugo) više na oca – povučen i tih . Adan je prvo bio ministar obrazovanja, a potom je od oca naslijedio dužnost guvernera Barinasa.

Smatrali su ga svojevrsnim političkim mentorom mlađeg brata, od koga je bio načitaniji i obrazovaniji. Sljedeći brat, Argenis, bio je državni sekretar pokrajine i ta funkcija je izmišljena samo zbog njega, a posle je prešao u Ministarstvo za električnu energiju, prenosi Jutarnji.hr.

Upravo se čita:  Žena iz BiH uhvaćena na pasoškoj kontroli u Njemačkoj: Za Bosankom bio raspisan nalog za hapšenje

Brat Adelis nikada nije bio aktivan u politici ali je obavljao dužnosti u finansijskoj administraciji pokrajine, Narciso Chavez je bio optužen za korupcijski skandal pa ga je brat poslao za ambasadora u Kanadu, a najmlađi brat Anibal bio je gradonačelnik Sabanete.

Pažnju javnosti su privlačila i Chavezova djeca. Lane je njegova 14-odišnja ćerka Rosines ( iz drugog braka) izazvala ogorčenje jer je na internetu objavila fotografiju na kojoj drži svežanj američkih dolara, valute čija je upotreba u Venecueli ograničena.

(Avaz)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Alijana 21 godinu iščekuje Enesa: “Izašla sam po brata, nestao je misterizono i nikad nije došao”

Alijana Kaharević već 21 godinu iščekuje svog brata Enesa. Te 2003. godine je nestao i nikad ga nisu pronašli. Ističe...

Još vijesti za vas