Subota, 4 svibnja, 2024

Farovi koji prate pogled vozača

Preporučeno

20150316162025_294291

“Opel” razvija novu generaciju adaptivnih farova koji će usmjeravati svjetlosni snop u pravcu vozačenog pogleda.

Novi sistem će koristiti kameru sa infracrvenim senzorima i foto-diodama, koja skenira oči vozača preko 50 puta u sekundi u noćnoj vožnji. Uz pomoć informacija o tome gdje je usmjeren pogled vozača, sistem prilagođava položaj farova kako po vertikalnoj, tako i po horizontalnoj osi, piše B92.

Prilikom konstruisanja novih farova inženjeri su morali da riješe problem prirodne tendencije oka da naglo mijenja fokus sa jednog na drugi objekat, zbog čega bi inače i svjetlosni zrak koji prati pogled “skakutao” tamo-amo.

Kako bi spriječili nagle promjene položaja svjetala, “Opelovi” stručnjaci su razvili specijalni algoritam koji garantuje fina pomjeranja i prilagođavanja svjetlosnog zraka.

“Radili smo na ovom konceptu oko dvije godine”, izjavio je Ingolf Šnajder, direktor za svjetlosne tehnologije u kompaniji “Opel”.

“Što smo više shvatali prednosti farova koji prate pogled vozača, postizali smo intezivniji napredak na tom polju”, dodao je on.

I dok je ova tehnologija još u razvoju i daleko od praktične upotrebe, “Opel” je potvrdio da su završena testiranja njihovih “LED matrix” farova i da će početi da ih ugrađuje u serijske modele u roku od 18 mjeseci.

Ovi farovi omogućavaju bolju osvijetljenost puta ispred automobila zahvaljujući kameri koja detektuje vozila koja nailaze iz suprotnog smjera ili se kreću ispred automobila u istom smjeru.
Kada primjeti drugi automobil, sistem pojedinačno podešava svjetlosne diode koje obasjavaju put kako bi se spriječilo zasljepljivanje njegovog vozača.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Čović: Evropski sud pravde odbacio Sky! Mora da se poštuje domaći zakon i obavijesti nadležna država

Evropski sud pravde (ESP) odbacio je korišćenje kao dokaza u krivičnim sudskim postupcima "nezakonito dobijenih razgovora sa šifrovanih mreža...

Još vijesti za vas