Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Ivanić: Rasterećenjem privrede do novog zapošljavanja

Preporučeno

ivanic

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ukazao je večeras da se moraju poduzeti mjere rasterećenja privreda, jer bez toga neće biti novog zapošljavanja i investicija.

Privlačenje kapitala

– Privrednici sve teže posluju zbog uslova u kojima djeluju, sve većih poreza, koji su među najvećim u regionu, iako bi trebalo da je obrnuto, a sada se najavljuje i poskupljenje električne energije u RS – rekao je Ivanić.

On je naveo da i institucije BiH mogu poduzeti mjere po ovom pitanju, u smislu već započetih aktivnosti kroz inicijativu Evropske unije u stvaranju prihvatljivijih uslova za poslovanje i privlačenje “slobodnog” kapitala.

Upravo se čita:  Nešiću na izjavu "Sanjam da svi Srbi žive ujedinjeni" stigli komentari iz Srbije: 'Alo Bosanac, šta te briga gdje ćemo da živimo'

– Nadam se da ćemo vrlo brzo biti u prilici da i u saradnji s pojedinim zemljama dođemo do određenih fondova za razvoj malih i srednjih preduzeća, a koji bi trebali biti po povoljnim uslovima nego što je to sada – rekao je Ivanić u izjavi novinarima u Banjoj Luci uoči manifestacije “Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske”.

Priznanja najboljnim privrednicima u tom bh. entitetu u 2014. godini dodjeljuju se u organizaciji Privredne komore RS.

Upravo se čita:  Slobodan Šoja: Iza Rezolucije o Srebrenici ne stoji Lagumdžija, nego je ovo odgovor velikih sila na Dodikovu retoriku

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić uvjeren je da je došlo do određenog oporavka privrednog sektora, posebno u prerađivačkoj industriji, u odnosu na protekle godine.

– Cilj treba biti povećanje obima investicija u ovoj i narednoj godini i mislim da za to imamo značajan broj privrednika – rekao je Đokić ističući da i domaće kompanije pokazuju interes za investicije.

Poskupljenje struje

Na najavljeno poskupljenje električne energije u RS, kojem se protive privrednici, Đokić dodaje da o novoj cijeni odlučuje Regulatorna agencija za energetiku, a da će Vlada RS-a insistirati da do tog povećanja ne dođe sve dok se i unutar “Elektroprivrede RS-a” ne pokrenu ozbiljne mjere racionalizacije i mjera štednje.

Upravo se čita:  Aktuelni saziv Vlade FBiH proslavlja prvi rođendan: Nikšić i Isak s osmijehom rezali tortu

Na manifestaciji “Izbor najuspješnijih u privredi RS” večeras su dodijeljena priznanja u nekoliko kategorija, a za najuspješnija velika privredna društva u 2014. godini proglašene su firme “To sportek” d.o.o Kotor Varoš, “Swisslion” d.o.o. Trebinje i “Prima ISG” Gradiška.

Ova manifestacija organizuje se 12. put, a s ciljem afirmacije i promocije uspješnih privrednih društava i privrednika RS.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas