Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Dodikova deklaracija: Zašto Incko nije poništio odluku o referendumu u RS iz 2011.!?

Preporučeno

Odluka Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, objavljena je u Službenom glasniku RS u maju 2011. godine, piše novinska agencija Patria.

Tada je podsjećanja radi, bivša visoka predstavnica EU Ketrin Ešton iznenada došla u Banja Luku, te ubijedila lidera SNSD-a Milorada Dodika da ne raspisuje referendum. Dodik je tom prilikom izjavio da „referendum za sada nije potreban“.

Referendumsko pitanje, koje je upakovano, glasi “da li podržavate nametnute zakone visokog predstavnika i međunarodne zajednice, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH”.

Upravo se čita:  Sud BiH potvrdio: Podignuta prva optužnica zbog negiranja genocida!

Od tada su prošle četiri godine, a visoki predstavnik Valentin Incko nikada nije u skladu sa Bonskim ovlastima stavio van snage ovu odluku, niti je ona više bila predmetom bilo kakvih diskusija.

Upravo ta odluka, koja je i dalje na snazi, poslužila je Dodiku da na Izbornom saboru SNSD-a u subotu 25. aprila donese Deklaraciju o samostalnosti RS.

-Pravni sistem RS je usklađen sa Dejtonskim sporazumom i omogućava legitiman i legalan način izjašnjavanja na referendumu o narušenom statusu, odnosno o striktnoj primjeni Ustava BiH. Novim Ustavom RS treba potvrditi i odbraniti svoju ustavnopravnu poziciju određenu Dejtonskim sporazumom i njegovim aneksima, čime će se ostvariti i član 3. njenog sadašnjeg Ustava, po kome ‘Republici pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti osim onih koje su Ustavom Bosne i Hercegovine izričito prenesene na njene institucije'”.

Upravo se čita:  Dodik: RS je spremna isplatiti Federaciji dvije milijarde KM i dati Potočare da se raziđemo

Ukoliko do kraja 2017. godine ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata uspostavljanja pozicija Republike Srpske u skladu sa Aneksom 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma, Narodna Skupština RS treba u toku 2018. godine raspisati referendum o samostalnom statusu Republike Srpske, čime se ova Deklaracije i završava.

Za sada se ne oglašavaju ni domaći političari, izuzev što su osudili ovu deklaraciju, ali nisu ušli dublje u problematiku i pravnu pozadinu, koja je i poslužila lideru SNSD-a da njegova stranka donese ovu deklaraciju.

Upravo se čita:  Slobodan Šoja: Iza Rezolucije o Srebrenici ne stoji Lagumdžija, nego je ovo odgovor velikih sila na Dodikovu retoriku

Put za osporavanje Dodikove deklaracije jeste apelacija Ustavnom sudu BiH kojim će se Odluka o referendumu iz 2011. godine proglasiti neustavnom, ili da je Incko u skladu sa svojim ovlastima i kao jedini tumač Dejtonskog sporazuma, poništi.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas