Četvrtak, 9 svibnja, 2024

Savez samostalnih sindikata BiH: Koliko košta život radnika?

Preporučeno

Povodom Svjetskog dana sigurnosti i zdravlja na radu, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine upozorava da je sve veći broj radnika u BiH svakodnevno izložen opasnostima na radnom mjestu.

U vrijeme kada i vlasti i poslodavci govore da će usvajanje novog Zakona o radu FBiH donijeti prosperitet i sigurnost radnicima, niko ne govori da već godinama u ladicama stoji Zakon o sigurnosti i zdravlju na radu FBiH i da se još u toj oblasti primjenjuje zakon iz 1990. godine.

Upravo se čita:  Onkološki pacijenti i dalje bez lijekova

– Ne možemo ostati nijemi na sve češće nesreće na radnim mjestima, koje za posljedicu imaju gubitak ljudskih života, ali i sve veći postotak invalida rada. Ko je za to odgovoran? Koliko danas košta život radnika? Zar nam nisu dovoljna opomena bile nesreće u Raspotočju ili na gradilištu u centru Sarajeva? Trebamo li nastaviti svakodnevno u crnoj hronici čitati o slučajevima nesreća na radnom mjestu – navodi se u saopćenju Sindikata BiH.

Upravo se čita:  Vremenska prognoza za naredne dane: Malo kiše, malo sunca

Pozivaju sve odgovorne u vlasti da konačno usvoje novi Zakon o sigurnosti i zdravlju na radu, da osiguraju jačanje inspekcija, povećaju kontrole i iznose kazni za sve poslodavce koji su spremni rizikovati život i zdravlje radnika radi ostvarivanja većeg profita, saopćila je Služba za informisanje Sindikata BiH.

Međunarodna organizacija rada je 28. april proglasila Svjetskim danom sigurnosti i zdravlja na radu i taj dan se od 1996. godine obilježava u znak sjećanja na sve nastradale radnike i radnice na radnom mjestu.

Upravo se čita:  U aprilu povećan broj blokiranih računa bh. poslovnih subjekata

Procjenjuje se da svake godine na radu smrtno strada oko dva miliona radnika, da se desi više od 260 miliona povreda na radu i veliki broj slučajeva profesionalnih oboljenja.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sud donio odluku: BHRT mora pustiti signal Federalnoj televiziji

Općinski sud u Sarajevu donio je privremenu mjeru u kojoj nalaže da BHRT mora pustiti signal FTV-u. Ovo je za...

Još vijesti za vas