Srijeda, 1 svibnja, 2024

Bin Laden čitao Kur’an, Chomskog i djela o demokratiji i islamu

Preporučeno

Američki obavještajni dužnosnici objavili su zbirku dokumenata koje su prikupili 2011. godine prilikom napada u Abbottabadu u Pakistanu gdje se nalazio vođa terorističke organizacije Al Kaida Osama bin Laden koji je tada ubijen.

Objavljeni podaci uključuju i razne deklasificirane dokumente, popis knjiga na engleskom jeziku koje su pronašli u Bin Ladenovom skloništu te podatke koje su objavile druge militantne skupine.

Upravo se čita:  Majka (19) pokušala prodati vlastitog dvogodišnjeg sina: S novcem htjela pokrenuti obrt

Među knjigama se nalaze i poznata djela Noama Chomskog, američkog lingviste, filozofa, pisca i predavača, posebno o temama kontrole misli u demokratskim društvima i hegemoniji u svijetu.

Omiljene knjige Bin Ladena su bile i “Obamini ratovi”, autora Boba Woodwarda, “Uspon i pad velikih sila” Paula Kennedyja, “Strateške greške Amerike” Willarda Matthiasa, “Američki rat protiv terorizma” autora Michela Chossudovskyja.

Upravo se čita:  Žena iz BiH uhvaćena na pasoškoj kontroli u Njemačkoj: Za Bosankom bio raspisan nalog za hapšenje

Bin Laden je u svojoj biblioteci imao i knjige autora kao što su David Griffin, Hanna Rogan, Greg Palast i Anthony Sutton.

Među knjigama se nalazio i Kur’an, kao i mnogobrojna djela o shvaćanju islama, islamu i kršćanstvu u Španiji, kao i o demokratiji i islamu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas