Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Jedini uposlenik Vazduhoplovnog servisa RS-a: Sreten Ilić je direktor, pilot i stjuardesa

Preporučeno

U Vazduhoplovnom servisu Republike Srpske zaposlena je samo jedna osoba, direktor Sreten Ilić, koji istovremeno obavlja poslove pilota i kapetana posade.

Direktor i jedni zaposlenik je sam sebi prošle godine povećao osnovnu plaću i to mimo Zakona o plaćama za čak 80 posto, naveli su revizori u izvještaju o radu Vazduhoplovnog servisa RS-a u prošloj godini.

Lani je iz bužeta RS-a za njegovu osnovu plaću utrošeno 50.074 KM, poreza 5.297, a zbirni doprinosi su iznosili 27.272 KM.

Osim direktora, koji obavlja poslove pilota i kapetana posade na međunarodnim letovima, angažovano je šest izvršilaca po ugovoru o djelu.

Upravo se čita:  Osim Selmanovića i Memije: Hapse se specijalci FUP-a koji su čuvali Edina Gačanina u Sarajevu, privodi se i visokopozicionirani šef policije!?

U izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a se ukazuje da odluka o utvrđivanju iznosa letačkog dodatka za posadu vazduhoplova i Pravilnik o naknadama za posebne uslove rada letačke posade nisu usklađeni sa Zakonom o plaćama zaposlenih u organima uprave RS-a.

Vazduhoplovni servis nije izvršio ni popis aviona tipa „cessna citation C500“, u skladu s Pravilnikom o načinu i rokovima vršenja popisa i usklađivanja knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem imovine i obaveza.

Taj, tehnički ispravan avion, smješten na aerodromu u Mahovljanima, nema dozvolu za let od 15.decembra 2014., koju izdaje Direkcija za civilno vazduhoplovstvo, Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Bećirović s ambasadorima Kvinte, EU i OHR-a: BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom

Revizori su naveli da troškove bruto naknada za rad van radnog odnosa čine naknade za pet izvršilaca ugovora o djelu u zemlji u ukupnom iznosu od 99.795 KM (8.316,29 KM mjesečno) i jednog izvršioca ugovora o izvođenju usluga/radova (međunarodni standardi kontrole kvaliteta u oblasti vazduhoplovstva) stranog državljanina u iznosu od 42.246 KM (1.800 EUR mjesečno).

Troškovi goriva se odnose na troškove goriva: trenažnog aviona (7.633), službenog vozila (6.477 ) i aviona (203.261 KM).

Revizori su ukazali i da su rashodi za stručne usluge iskazani u iznosu od 192.866 maraka, i viši su za 12,13 posto u odnosu na rebalans budžeta, a čine ih troškovi za usluge osiguranja 16.649 KM, usluge informisanja i medija, pravne i administrativne usluge 1.918, kompjuterske usluge 1.171, obrazovne i edukativne usluge 5.379 i ostale stručne usluge u iznosu od 167.749 KM.

Upravo se čita:  Uskoro stiže zatopljenje, temperature će biti prave ljetne

Vazduhoplovni servis RS-a osnovan je kao zajednička stručna služba za obavljanje usluga prevoza vazduhoplovima na obavljanju službenih poslova predsjednika RS, Narodne skupštine i Vlade, a može obavljati poslove i za druge korisnike po odobrenju predsjednika RS-a.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas