Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Koga će Izetbegović predložiti za Predsjedništvo i Glavni odbor?

Preporučeno

Konstituirajuća sjednica Glavnog odbora SDA održat će se danas s početkom u 14 sati u prostorijama Doma policije, ulica Tina Ujevića 1 (Džidžikovac) u Sarajevu, piše bh. novinska agencija Patria.

Na sjednici će biti verificirani mandati članovima Glavnog odbora izabranih na 6. Kongresu SDA i članovima po položaju. Glavni odbor će razmatrati Poslovnik o radu ovog tijela, izvršiti izbor predsjednika i zamjenike predsjednika Glavnog odbora.

Također, na današnjoj sjednici bit će izabran i generalni sekretar Stranke, kao i Predsjedništvo SDA.

Upravo se čita:  Ramo, Rusmir i Arnel Isak u Srebrenicu išli s pet službenih automobila pod rotacijom

Podsjećamo, Kongres stranke izabrao je 85 članova GO. Predsjednici kantonalnih i regionalnih odbora stranke, predsjednik SDA Brčko distrikta BiH kao i predstavnik članova stranke s prebivalištem u državama Evrope, prema položaju su i članovi Glavnog odbora (18 članova).

Nadalje, na prijedlog predsjednika stranke Bakira Izetbegovića, članovi GO izabrani na Kongresu uključujući i članove GO prema položaju, birat će još 11 članova GO radi osiguravanja ravnomjerne zastupljenosti svih slojeva članstva.

Upravo se čita:  Dodik: "2007. sam rekao da je bio genocid, ali sam pogriješio"

Što se tiče Predsjedništva SDA (ukupno 31 član) njega po položaju čine predsjednik, zamjenik predsjednika, potpredsjednici, generalni sekretar stranke, predsjednik Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu PSBiH, predsjednik Asocijacije mladih SDA i predsjednik Asocijacije žena SDA.

Ostale članove Predsjedništva bira Glavni odbor. GO prvo bira jednu polovinu članova Predsjedništva, od većeg broja predloženih kandidata od broja koji se bira, a koji su predloženi od GO. Nakon toga, GO bira drugu polovinu ostalih članova Predsjedništva na prijedlog predsjednika, glasanjem za ili protiv liste.

Upravo se čita:  Zvaničnici iz RS-a optuživali Lagumdžiju da ne poštuje zakone, Šmita da se obraća u ličnom svojstvu, a sve to je radila Cvijanović

Predsjedništvo stranke u skladu sa Statutom stranke mora u svom sastavu sadržavati teritorijalnu zastupljenost kantona i regije te Distrikta Brčko, s tim da najmanje jedna četvrtina od ukupnog broja članova predsjedništva moraju biti iz jednog entiteta.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Kareleuša: Nevjerovatno kako su vlade okolnih zemalja konstantno neprijateljski raspoložene prema mojoj zemlji Srbiji

Pjevačica Jelena Karleuša oglasila se na društvenim mrežama tekstom u kojem navodi da su vlade susjednih zemalja neprijateljski raspoložene...

Još vijesti za vas