Utorak, 14 svibnja, 2024

Tokić: Dodik postao glavni protagonista ruskih pokušaja “ukrainizacije” BiH i regiona

Preporučeno

Milorad Dodik koji svakodnevno iznosi stavove RS-a u javnosti ne uvažavajući opredjeljenje bošnjačkog i drugih naroda u ovom entitetu kontinuirano se suprotstavlja i opstruira uključenje BiH u NATO i EU i očito je postao glavni protagonista ruskih pokušaja “ukrainizacije” BiH i regiona, saopćio je Sejfudin Tokić predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda povodom otvorene podrške Rusije održavanju referenduma i secesionističkoj politici Dodika.

Čitav niz političkih poteza koje je vladajuća srpska oligarhija uz prećutnu podršku Vlade Srbije učinila (rezolucija SNSD-a o ocjepljenju RS-a, deklaracija NSRS o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH, odluka NSRS o jednostranom održavanju srpskog referenduma o pravosuđu BiH) nedvosmisleno pokazuje njihovu namjeru rušenja ustavnog poretka BiH i nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, smatra Tokić.

Upravo se čita:  Ambasada SAD-a poručila zemljama partnerima koji su izloženi ruskom pritisku: "NATO vas čuje!"

O tome, dodao je, svjedoči i kontinuirana diskriminacija bošnjačkog naroda na teritoriji manjeg bh entiteta kojom se onemogućava u najdrastičnijem obliku pravo na jezik, kulturu, vjeru i ukupni identitet najbrojnijeg naroda u državi BiH.

U ovakvoj situaciji kada međunarodna zajednica izuzev deklarativne osude ne čini ništa na sankcionisanju ratne i huškačke srpske politike a bošnjački politički predstavnici mirno posmatraju torturu i progon Bošnjaka u RS-u, pripadnici bošnjačkog naroda i sve patriote države BiH moraju biti spremni na sve oblike borbe i odbrane države BiH i identiteta bošnjačkog naroda, kazao je Tokić.

Upravo se čita:  Republika Srpska ipak pristala na Izborni zakon koji je nametnuo Christian Schmidt?

On ističe kako “referendum o pravosuđu BiH u RS-u ne smije biti održan i mora biti spriječen a zagovornici njegovog održavanja primjereno sankcionisani”.

Ukoliko njegovo održavanje ne spriječe aktuelne vlasti BiH i međunarodne institucije zadužene za očuvanje mira u BiH onda se svi Bošnjaci i patriote države BiH moraju organizovati za održavanje referenduma ili druge oblike iskazivanja političke volje većine kojim će se pokazati da većina građana BiH želi uključenje države u NATO i EU i ukidanje entiteta, kazao je Tokić.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ryanair najavljuje snažan rast na Balkanu: Ciljaju na 11 miliona prevezenih putnika ove godine

Irska niskotarofna aviokompanija Ryanair najavila je nastavak snažnog rasta na Balkanu, pri čemu je njen izvršni direktor Michael O’Leary,...

Još vijesti za vas