Subota, 18 svibnja, 2024

Cijene na Hrvatskom primorju: Večera na moru najmanje 25 eura!

Preporučeno

Najveći broj posjetilaca na Hrvatskom primorju svake godine bilježi se od sredine jula do druge polovine avgusta, kada je i najskuplje ljetovati. Sve cijene “skoče”, od smještaja do hrane, pića, iznajmljivanja brodica, ležaljki, suncobrana, parkinga…

Inače, teško je odrediti koliko je tačno potrebno novca za odmor, s obzirom na to da postoje smještaji i za po 10 eura za noć po osobi, ali i oni u ekskluzivnim apartmanima i hotelima gdje noć košta najmanje 50 eura. Tako je i s ostalim uslugama. U pekari se može jesti za pet eura, a u restoranima, primjera radi, večera za jednu osobu košta najmanje 25 eura, a uz nju treba izdvojiti barem još sedam-osam eura za piće.

Upravo se čita:  Kafa 4 eura, pivo 7 eura: Za većinu građana BiH cijene ljetovanja će biti "paprene"

Ako ste kojim slučajem na ljetovanje u Hrvatsku krenuli automobilom, za ulazak na parking potrebno je najmanje tri, dok na pojedinim parkinzima, svejedno koliko vremena automobil bio parkiran, plaćate i do šest eura.

Ležaljke i suncobrani na plažama u špici sezone također su skuplje i koštaju od sedam do osam eura po danu, a cijene se razlikuju od mjesta do mjesta.

Ekipa „Dnevnog avaza“ obišla je Baške Vode, Tučepe i Makarsku, koji su na listi top deset destinacija za koje se odlučuju bh. turisti.

Cijene pića u kafićima kreću se od jednog do tri eura za kafu, a od tri do pet eura za sokove. Pice koštaju od pet do 10 eura, a samo jedan komad pice, primjerice, na plaži može košta i do 3 eura.

Upravo se čita:  Kafa 4 eura, pivo 7 eura: Za većinu građana BiH cijene ljetovanja će biti "paprene"

Sendviči na plaži su od dva do četiri, dok se pite mogu kupiti od dva do tri eura. Kugla sladoleda košta nešto manje od jednog eura, a kuhani i pečeni kukuruz koji starosjedioci neumorno raznose po plažama košta euro i po. Najjeftinija boca vina u restoranu na ovom dijelu Hrvatskog primorja košta 16 eura, dok skuplja vina koštaju i po nekoliko stotina eura. Najjeftiniji suveniri mogu se kupiti za tri eura, dok razglednice koštaju oko 0,80 eura.

Upravo se čita:  Kafa 4 eura, pivo 7 eura: Za većinu građana BiH cijene ljetovanja će biti "paprene"

Ukoliko ste avanturističkog duha i želite aktivniji odmor, onda je jedan od načina da se nađe smještaj – kampiranje. U većini turističkih mjesta postoji niz lokacija na kojima se može uživati u netaknutoj prirodi. Još ako ljetujete s velikom grupom prijatelja, zabava je zagarantirana, a autokampovi su svakako jeftiniji od privatnih apartmana, a pogotovo hotelskih.

Cijene

25 eura najmanje košta večera za jednu osobu u restoranu
1,5 eura najmanje košta kafa
15 eura najjeftinije noćenje u privatnom smještaju
3 eura najjeftiniji suveniri
Turisti na Makarskoj rivijeri

Izdvajamo

Izdvajamo

Stanje nacije: Čak 30.000 ljudi uživo gledalo TikTok ‘sukob’ Sanela Patka i Hude Companyja

Na društvenoj mreži TikTok održao se “sukob” između, vjerovatno, dvije najveće zvijezde bh. TikTok scene. Online okršaj između Sanela Patka...

Još vijesti za vas