Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Tradicija može radovati Baždarevića: BiH uspješnija u međusobnim susretima s Belgijom

Preporučeno

– BiH i Belgija do sada su se sastale pet puta, a mnogo uspješniji su “zmajevi”, iako istorija ovih susreta nije dobro krenula po njih

Ono što Mehmeda Baždarevića, selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine može radovati uoči susreta sa Belgijom u 7. kolu Grupe 2 kvalifikacija za “EURO 2016” to je tradicija, koja je na strani njegovog tima.

Naime, BiH i Belgija do sada su se sastale pet puta, a mnogo uspješniji su “zmajevi”, iako istorija ovih susreta nije dobro krenula po njih. U tih pet utakmica, koje su sve bile zvanične kvalifikacione, bh. tim je slavio tri puta, Belgijanci tek jednom, uz remi u posljednjem susretu igranom 13. oktobra 2014. u Zenici kada je bilo 1:1. Gol razlika je 9:8 u korist BiH.

Istorija ogleda fudbalskih reprezentacija BiH i Belgije datira od 26. marta 2005. godine. Tada su se bh. fudbaleri prvi put sastali sa “crvenim vragovima” i jako loše se proveli. Bila je to utakmica kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2006. godine koje je održano u Njemačkoj. Iako je Zlatan Bajramović doveo BiH u vodstvo već u prvoj minuti, uslijedila je prava rezultatska katastrofa, pa je Belgija slavila sa 4:1. U istom kvalifikacionom ciklusu BiH im se donekle revanširala pobjedom u Zenici od 1:0 golom Sergeja Barbareza.

Edinu Džeki, kapitenu bh. selekcije prijaju Belgijanci. Protiv njih je do sada postigao četiri gola, a seriju je otvorio 28. marta 2009. u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi. BiH je u Genku slavila sa 4:2, a osim Džeke golove su postigli Sanel Jahić, Zlatan Bajramović i Zvjezdan Misimović. Četiri dana kasnije izabranici tadašnjeg selektora Miroslava Blaževića upisali su još jednu pobjedu nad Belgijom. Ovoga puta u Zenici, a rezultat je glasio 2:1. Oba gola dao je Džeko.

I u zadnjoj utakmici BiH i Belgije, igranoj oktobra prošle godine u kvalifikacijama za “EURO 2016” Džeko je bio strijelac i to vodećeg gola. Bod Belgijancima u Zenici donio je Radja Nainggolan, Džekin današnji saigrač u Romi.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas