Četvrtak, 16 svibnja, 2024

Zbog napada psa lutalice Paša Jaganjac iz Zenice dobila odštetu od 4.200 maraka!

Preporučeno

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je prvostepenu presudu Općinskog suda, čime je prva presuda u BiH zbog ugriza psa lutalice postala pravomoćna, javlja Dnevni avaz.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Prije 11 mjeseci sudija Općinskog suda u Zenici Adnan Baručija presudio je da je Općina Zenica propustila, prema važećem zakonu, prikupljati pse lutalice u azil i na taj način spriječiti mogućnost napada na građane te se obavezuje da plati na ime pretrpljenog straha Zeničanki Paši Jaganjac 4.200 maraka.

Upravo se čita:  Zadovoljni urodom trešnje, kažu da je prodaju po 2 KM

Prva sudska presuda kojom je vlast kažnjena zbog nerada u oblasti reguliranja kretanja i ponašanja pasa lutalica u državi, što je definirano Zakonom o dobrobiti životinja, bila je na provjeri po žalbi Općine, ali je nakon nepune godine Viši sud utvrdio da je sudija Baručija postupio ispravno.

Općinu je sudija presudom obavezao da plati i sudske troškove u iznosu od 1.134 maraka te kamate koje teku sve do pravomoćnosti presude.

Upravo se čita:  Krađa dva miliona KM u BiH: Pljačkaši su vlasnicu mjenjačnice pratili danima, znali su šta je u torbama

Napad na Pašu Jaganjac dogodio se 27. aprila 2011. godine oko sedam sati ujutro između zgrade “Kineski zid” i Potočke džamije u Zenici.

Sud je angažirao ljekare više oblasti pa je, osim fizičkih povreda, utvrđeno da Zeničanka već mjesecima nakon napada ne smije sama izaći iz stana te da ima veliki strah, čak i kad ima pratnju.

Upravo se čita:  Vozač autobusa koji je vozio iz Sarajeva za Hamburg pronašao novčanik pun novca i vratio ga vlasniku

rjesecnje-napad-pas

Nakon presude sudije Baručije, dvadesetak Zeničana odvažilo se i tužilo Općinu Zenica i Federaciju BiH. Pravomoćnost presude prvog slučaja uveliko će pomoći da napadnuti Zeničani ipak traže svoja prava.

Godišnje psi napadnu oko 600 Zeničana.

Izvor: Dnevni avaz

Izdvajamo

Izdvajamo

“Bila je to moja dužnost kao čovjeka i pripadnika OS BiH”: Mladen je na putu na posao ugledao porodicu ispred zapaljenog auta, ono što...

Pripadnik Oružanih snaga BiH Mladen Jovičić pomogao je porodici čije se vozilo zapalilo na autoputu Doboj - Banjaluka. Priča kako...

Još vijesti za vas