Četvrtak, 9 svibnja, 2024

Veliki broj lajkova za pametnu energiju

Preporučeno

Najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada Evrope, Noć istraživača 2015., po četvrti put je organizovana u Bosni i Hercegovini.

Na manifestaciji posjetiocima je predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja koji imaju za cilj približiti rad istraživača kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre, prenosi novinska agencija Patria.

Profesor Atom bio je dio ove pozitivne priče te je posjetio Banja Luku i Sarajevo i učestvovao na najzabavnijoj noći nauke i istraživačkog rada Evrope “Noć istraživača”.

Upravo se čita:  FHMZ objavio prognozu za naredne dvije sedmice: Kišobran će vam još trebati!

U kutku pod nazivom “Lajk za pametnu energiju” sa otkačenom mašinom “Znanjomat” i “Pametnim biciklom” koje proizvodi električnu energiju, profesor je privukao veliku pažnju posjetitelja i nesebično podijelio svoja znanja i iskustva o načinima pametne upotrebe energije.

pametna energija2

Posjetitelji su mogli i testirati svoje znanje o racionalnijoj upotrebi energije, a za svaki tačan odgovor nagrađivani su cool poklonima. Predstavljena je i edukativno-zabavna online igrica zahvaljujući kojoj se djeca i mladi mogu zabaviti, a istovremeno i naučiti kako na jednostavan način štediti energiju.

Upravo se čita:  Hamo je prvi mještanin Gračanice kod Gacka koji je odlučio obnoviti svoju kuću: Ovo je poruka da se ne vraćamo

Organizatori manifestacije Noć istraživača su Oxfam u BiH, Institut za hidrotehniku u Sarajevu (HEIS) i Tidea doo Banja Luka. Bosna i Hercegovina učestvuje u Noći istraživača od 2012. godine, kada je manifestacija prvi put održana u Banjoj Luci. Ove godine, događaj se organizovao u Banjoj Luci, Sarajevu, Bijeljini i Mostaru. U opuštenoj atmosferi predstavljeni su istraživači i istaknut je njihov pozitivan uticaj na svakodnevni život građana, te promovisana karijera istraživača, posebno kod mladih pod sloganom ”Istraživači su među nama!”.

Upravo se čita:  Iz Rudnika Kreka poslali emotivnu poruku nakon što je izvučeno tijelo stradalog rudara

Profesor Atom je zaštitno lice projekta ”Zeleni ekonomski razvoj” koji u Bosni i Hercegovini implementiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša F BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS. Finansijsku pomoć ovom projektu osigurava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju SIDA.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Poznat identitet žene koju je Refik Mujedinović usmrtio sjekirom pa počinio samoubistvo

Još jedan stravičan zločin pogodio je sinoć Gradačac kada je Refik Mujedinović ubio suprugu sjekirom, a onda u Srebreniku...

Još vijesti za vas