Četvrtak, 9 svibnja, 2024

Tužilaštvo TK: Uhapšena petorka ucijenjivala za podsticaje, nezakonito stekli više od 700.000 KM

Preporučeno

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona i pripadnici Federalne uprave policije danas su na većem broju lokacija na području bh. entiteta Federacija BiH uhapsili pet osoba zbog sumnje da su učestvovali u nezakonitim dodjelama podsticaja za poljoprivrednike.

Iz Tužilaštva TK su potvrdili da je uhapšen Jerko Ivanković Lijanović, bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji je potpredsjednik Narodne stranke radom za boljitak. Uhapšeni su još i: Suad Čamdžić, savjetnik ministra u prethodnom sazivu Vlade FBiH, Mersed Šerifović, dopredsjednik Narodne stranke radom za boljitak i predsjednik Kantonalnog odbora ove stranke u Tuzlanskom kantonu, Edin Ajanović, bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi TK i trenutno ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj u istoj Vladi, te još jedna osoba iz Odžaka koja je bila zadužena za praćenje efekata novčane podrške u poljoprivredi u FBiH.

Upravo se čita:  Građani BiH prinudno postaju vegetarijanci: Cijene mesa rastu, a domaća proizvodnja izumire

˝Lijanović je osumnjičen da je, dok je obavljao funkciju ministra u Vladi FBiH, organizovao udruženje u kojem su bile i ostale osumnjičene osobe, radi činjenja krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, a vezano uz isplatu podsticaja u poljoprivredi na području Tuzlanskog kantona i šire u FBiH u periodu od najmanje tri godine, od 2011. do kraja 2014. godine˝, izjavio je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK.

Radi se isplatama podsticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u 2011, 2012. i 2013. godini, za sufinansiranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavaca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

˝Lijanović je osumnjičen da je organizovao udruženje koje je uslovljavalo poljoprivrednike da, prilikom i nakon isplate podsticaja u poljoprivredi, pripadnicima udruženja u gotovini isplaćuju polovicu uplaćenih podsticaja. Postoje osnovi sumnje da su Lijanović i članovi udruženja u ovom periodu sebi protivpravno pribavili oko 700.000 KM, te da su, također uslovljavanjem poljoprivrednika, pokušali sebi pribaviti veći iznos novca, na što pojedini poljoprivrednici nisu pristajali˝, rekao je Arnautović.

Upravo se čita:  Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Akciji je prehodila složena istraga koju je vodilo Kantonalno tužilaštvo TK u saradnji sa istražiteljima FUP-a, a koja je trajala oko godinu dana.

aa_picture_20150928_6396218_web

Po nalogu glavnog kantonalnog tužioca formiran je istražni tim Tužilaštva koji kontinuirano sarađuje sa istražiteljima FUP-a u radu na ovom predmetu.

˝Nakon lišenja slobode nad osumnjičenim će biti izvršena kriminalistička obrada, te će u narednom periodu biti predati u nadležnost Tužilaštva i ispitani˝, izjavio je Arnautović i podsjetio da je Tužilaštvo ranije podiglo 12 optužnica protiv korisnika podsticaja u okviru projekta ´Model ruralnog razvoja´ iz 2012. godine.

Upravo se čita:  Detalji napada na povratnike: 'Vjerovatno su mislili da smo tu za 1. maj'

Prema tim optužnicama, korisnicima se na teret stavlja krivično djelo obmana pri dobijanju klredita ili drugih pogodnosti. Također, u vezi sa istim vodi se i još pet istraga.

˝Optuženim se na teret stavlja da su, iako su bili svjesni i znali da kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi nisu realizovali u periodu od juna 2010. do kraja 2011. godine, kako je bilo definisano javnim pozivom iz 2012. godine, nego znatno ranije, nelegalno ostvarili to pravo. U 12 optužnica je navedeno da su činjenjem krivičnog djela sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od ukupno 530.000 KM. Radi se o podsticajima koji su isplaćivani poljoprivrednicima u Čeliću, Kalesiji, Tuzli, Kladnju, Gradačcu i Srebreniku˝, podsjetio je Arnautović.

Tužilaštvo je, u skladu sa odredbama Krivičnog zakona FBiH, od nadležnih sudova tražilo oduzimanje imovinske koristi optuženih.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sud donio odluku: BHRT mora pustiti signal Federalnoj televiziji

Općinski sud u Sarajevu donio je privremenu mjeru u kojoj nalaže da BHRT mora pustiti signal FTV-u. Ovo je za...

Još vijesti za vas