Utorak, 30 travnja, 2024

Lagarde: Kašnjenje u borbi protiv klimatskih promjena promijenit će sudbinu čovječanstva

Preporučeno

Predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde izjavila je da će kašnjenje u borbi sa klimatskim promjenama promijeniti sudbinu čovječanstva, prenosi Anadolu Agency (AA).

Lagarde je govorila na konferenciji o temi klimatskih promjena koja je održana u okviru godišnjeg sastanka Svjetske banke u glavnom gradu Perua Limi.

Direktorica MMF-a poručila je kako u okviru borbe protiv klimatskih promjena treba spriječiti podsticaje na korištenje fosilnih goriva, kao što su nafta i ugalj.

“Ako budemo bježali od odgovornosti kao kokoške, na kraju ćemo i sami biti pečeni kao kokoške”, poručila je Lagarde.

Naglasila je također kako karbonski porez može biti izvor za “zelene” investicije, u čemu, kako je dodala, treba pružiti podršku ministrima finansija.

Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim je kazao da ova institucija zagovara hitno uvođenje karbonskih poreza i pomaže državama kada se radi o ukidanju subvencija za fosilna goriva.

“Pad cijene nafte na globalnom tržištu je stvorio odlične uvjete, ali političari ne vole kada vozači autobusa i taksi vozila zatvore ceste”, kazao je Jim.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Od sutra se očekuje povećana frekvencija saobraćaja i gužve na granicama

Jutros se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća uz povoljne vremenske uslove i slabiju frekvenciju saobraćaja. Sutra, posljednjeg dana...

Još vijesti za vas