Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Hollande: Odgovorićemo na napade pjesmom i odlascima na koncerte i stadione

Preporučeno

U dvorištu kompleksa u kojem su Vojni muzej i Napoleonova grobnica u centru Pariza, u prisustvu brojnih francuskih zvaničnika, porodica žrtava i povrijeđenih, održana je nacionalna memorijalna služba u čast 130 ubijenih i više stotina povrijeđenih u pariskim terorističkim napadima prije dvije sedmice, javlja Anadolu Agency (AA).

Memorijalnoj ceremoniji, pored članova porodica žrtava i onih koji su preživjeli napade prisustvovalo je blizu hiljadu građana i predsjednik Francuske Francois Hollande koji je održao govor.

Ovo je prvi formalni skup nakon serije koordinisanih terorističkih napada na šest lokacija 13. novembra u Parizu, u kojima je poginulo 130, a povrijeđena 351 osoba. Neki od povrijeđenih prisustvovali su memorijalnom skupu u invalidskim stolicama i nosilima.

Nakon što je odao počast žrtvama napada Hollande je održao govor u kojem je izjavio da je Francuska pogođena “kukavičkim činom rata”, ali da će se nastaviti boriti i da se “neće predati strahu ili mržnji”.

“Sto trideset glasova ubijeno je zauvijek. Borićemo se do kraja, i pobijedićemo. Nećemo se promijeniti, ujedinjeni smo”, izjavio je između ostalog Hollande.

Dodao je da će Francuska odgovoriti na napade “pjevanjem više pjesama i odlascima na koncerte i stadione“, te je porodicama žrtava i provrijeđenih obećao da će njegova zemlja učiniti sve da “uništiti armiju fanatika” odgovornih za napade 13. novembra.

“Francuska će savladati neprijatelja našim oružjem, oružjem demokratije, institucijama i međunarodnim pravom. Naš današnji patriotizam je otpornost, a ne osveta. Francuska je i dalje mjesto tolerancije”, izjavio je predsjednik ove zemlje.

Nacionalna memorijalna služba, koju osigurava veliki broj pripadnika policijskih snaga, okončana je intoniranjem francuske nacionalne himne i čitanjem imena žrtava, bez prikazivanja njihovih likova.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Žena ostala bez 576.780 KM nakon što je prevarena na stranici za upoznavanje

Sedamdesetdevetogodišnja žena iz Dablina ostala je bez svoje ušteđevine od 250.000 funti (576.780 KM) nakon što je prevario muškarac...

Još vijesti za vas