Srijeda, 22 svibnja, 2024

Dramatično upozorenje njemačkog ministra: Evropa se mora naoružati

Preporučeno

Pistorius je rekao da za sada nije predvidio da će njemačka vojska ponoviti misije tako velike kao one koje su provodile u Afganistanu i Maliju.

S pomicanjem fokusa evropskog sigurnosnog saveznika Sjedinjenih Država na Indo-Pacifik, Evropa mora brzo osigurati bolju odbranu jer bi se nove vojne prijetnje mogle pojaviti do kraja desetljeća, rekao je njemački ministar obrane. Rusija je znatno povećala proizvodnju oružja radi invazije na Ukrajinu, a prijeti i baltičkim državama, Gruziji i Moldaviji, rekao je Boris Pistorius u intervjuu za Welt am Sonntag.

U međuvremenu će Sjedinjene Države vjerojatno smanjiti svoj vojni angažman u Evropi kako se više okreću Indo-Pacifiku.

– Mi Evropljani moramo se više angažirati kako bismo osigurali sigurnost na vlastitom kontinentu, rekao je Pistorius, napominjući da će regiji trebati vremena da poveća vlastitu proizvodnju oružja.

– Imamo oko 5-8 godina da uhvatimo korak u smislu oružanih snaga, industrije i društva, rekao je.

Evropi je jasno da će također možda morati nadoknaditi američku pomoć Ukrajini ako Washington ne uspije dogovoriti novo finansiranje, dodao je.Izbor nove poljske vlade koja je više naklonjena Evropi sada bi trebao omogućiti Weimarskom trokutu Berlina, Pariza i Varšave da više razviju vojnu suradnju, dodao je.

– Moramo smisliti kako se najbolje postaviti na istočnom krilu na temelju odbrambenih planova NATO-a, rekao je, ističući da sljedeće godine želi otputovati što je prije moguće u Poljsku.

Pistorius je rekao da za sada nije predvidio da će njemačka vojska ponoviti misije tako velike kao one koje su provodile u Afganistanu i Maliju.

U Afganistanu je njemačka vojska vodila prve kopnene bitke od kraja Drugog svjetskog rata.

– Ali male misije, posebno u području vojnog savjetovanja ili saradnje i sa zemljama koje ne dijele nužno naše vrijednosti, bit će bitne, rekao je.

Alternativa bi bila da nemamo više nikakvih kontakata s tim zemljama i da ih jednostavno prepustimo Rusima i Kinezima, a to bi bilo vrlo opasno, prenosi N1.

Izdvajamo

Izdvajamo

Otkriveno šta je Mujaga napisao u porukama nakon tragedije

Mujaga Čičkušić koji je prije nekoliko dana ubio suprugu i dvoje djece u tuzlanskom naselju Stupine, a zatim se...

Još vijesti za vas