Srijeda, 17 travnja, 2024

Olakšanje za vozače: Evropska unija odgađa uvođenje velike promjene

Preporučeno

Odgoda Euro 7 standarda nije samo olakšanje za automobilsku industriju, to je prilika za temeljitije planiranje i razvoj tehnologija koje će omogućiti postizanje ekoloških ciljeva bez nepotrebnog opterećenja proizvođača i potrošača.

Europska Unija je odlučila odgoditi uvođenje premda ublaženog, i dalje strožeg Euro 7 standarda emisija do 2030. godine, čime se daje značajan predah automobilskim proizvođačima.

Ova odgoda dolazi kao olakšanje nakon dugotrajnog pritiska i nesigurnosti koju su proizvođači osjećali zbog planova Europske komisije s naglom elektrifikacijom u čemu europski nisu bili u stanji slijediti Tesla Motors i kineske marke. Usto, na ovaj se način eliminira i potreba za drastičnim povećanjem cijena novih vozila u skorom periodu.

Očigledno je da se glasovi iz industrije napokon čuju. Kritike su se posebno odnosile na rigorozne zahtjeve koje je predstavljao novi emisijski standard i forsiranje prelaska na električna vozila, bez dovoljno uvažavanja realnih kapaciteta proizvođača i tržišta, zapravo bez uvažavanja ičeg osim političke odluke.

Investicije potrebne za usklađivanje s novim homologacijskim standardima i prihvaćanje električnih automobila, u svjetlu globalnog trenda koji predvodi i Kina, stvorile su atmosferu neizvjesnosti i zabrinutosti.

Međutim, sazrijevanjem svijesti o kompleksnosti ciljeva koji se žele postići unutar decenije, europske institucije su preispitale svoje ambicije. Odluka o odgodi Euro 7 standarda pomaknute s 2026. godinu na juli 2030. godinu, i za teška vozila godinu dana kasnije, napokon pokazuje promišljen pristup Unije.

Zanimljivo je kako su se u raspravi našle i kritike na račun opasnosti od značajnog poskupljenja manjih modela vozila zbog strožih testova u realnim uvjetima vožnje. Priče poput one o mogućem nestanku popularnih modela zbog nemogućnosti prilagodbe bez povećanja cijena za nekoliko hiljada eura, ilustriraju težinu situacije.

Stefan Hartung iz Boscha, predstavljajući globalnu perspektivu, istaknuo je za The Pioneer da bi potpuna elektrifikacija svih vozila na svijetu mogla potrajati između 30 i 35 godina. Ova izjava potvrđuje da iako se ambicije prema elektrifikaciji i smanjenju emisija trebaju nastaviti, realno planiranje i prilagodba kapaciteta su ključni za uspjeh.

Odgoda Euro 7 standarda nije samo olakšanje za automobilsku industriju, to je prilika za temeljitije planiranje i razvoj tehnologija koje će omogućiti postizanje ekoloških ciljeva bez nepotrebnog opterećenja proizvođača i potrošača. Dok se svijet kreće prema održivijoj budućnosti, ključno je uspostaviti ravnotežu između ekoloških ciljeva i ekonomske izvodljivosti. Napokon su to shvatili i u Bruxellesu, prenosi Jutarnji.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Meteorolog Bakir Krajinović objavio prognozu za cijeli april

Od jutarnjih sati snijeg je prekrio našu zemlju. Iako smo se nadali da je zima prošla, jutros nam je...

Još vijesti za vas