Petak, 24 svibnja, 2024

Slovenci potvrdili da vraćaju kontrole na granicama: “Hrvatska ne štiti dobro Šengen”

Autor:Agencije

Preporučeno

Ovo znači da će Hrvatska uskoro ostati bez Šengena prema Sloveniji niti godinu dana otkad je uveden.

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar za televiziju N1 Slovenija potvrdio je da će Slovenija suspendirati Šengen i uvesti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom.

Rekao je da je o tome već danas obavijestio ministre unutrašnjih poslova Mađarske i Hrvatske.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo je već pripremilo obavijest u skladu sa Šengenskim kodeksom, koju će vlada sutra odobriti i potom poslati Europskoj komisiji.

Opasnost od terorizma

Razlog uvođenja ove privremene mjere isti je kao i u Italiji: porast opasnosti od terorizma u Evropi.

“Vidimo što se dogodilo u Francuskoj i Belgiji. Slovenija nije iznimka”, upozorio je Poklukar, dodavši da žele preventivno osigurati dodatne provjere na balkanskoj izbjegličkoj ruti.

Slovenački ministar nije želio otkriti kada će policajci krenuti s kontrolama na granici jer o uvođenju tek treba razgovarati vlada i Europska komisija.

“Vjerujem da time povećavamo sigurnost Slovenije, koja je na prvom mjestu. Situacija na Bliskom istoku je komplicirana, moramo učiniti sve što smo dužni učiniti za sigurnost Slovenije”, istaknuo je Poklukar.

Ovo znači da će Hrvatska uskoro ostati bez Šengena prema Sloveniji niti godinu dana otkad je uveden.

Iste mjere Italije i Slovenije

Italija je obavijestila Sloveniju da zbog promijenjene situacije u Evropi i na Bliskom istoku uvodi kontrolu na granici sa Slovenijom, saopćilo je slovenačko ministarstvo unutrašnjih poslova, a potom je Slovenija odlučila da će ona kontrole uvesti na granicama prema Hrvatskoj i Mađarskoj.

Iste takve mjere Sloveniji uvodi Italija. Trebale bi biti uvedene u subotu, za početak na 10 dana, s mogućnošću produljenja, no 24ur.com javlja kako bi se, po njihovim informacijama, mjere trebale provoditi najmanje dva mjeseca.

Za očekivati je da bi se najmanje toliko provodile i na granici Slovenije i Hrvatske.

Upozorenje Hrvatskoj

Kako primjećuje slovenački portal Siol, i Rim i Ljubljana upozorili su Hrvatsku da mora napraviti više kako bi se suzbile ilegalne migracije.

Zagrebu je nuđena pomoć u kontroli vanjskih granica, posebno na granici s BiH, ali i na granicama sa Srbijom i Crnom Gorom.

Prijedlozi su išli u smjeru pomoći europske agencije za nadzor vanjskih granica Frontexa, a Slovenija i Italija ponudile su Hrvatskoj i mješovite policijske patrole. Ali hrvatski premijer Andrej Plenković odbio je takve prijedloge jer hrvatska policija “dobro kontrolira vanjsku granicu”. Bilo je to krajem juna, piše Index.

“Ministar unutrašnjih poslova je već dogovorio da će doći šest savjetnika Frontexa koji će pomagati Hrvatskoj na pitanjima sprječavanja nezakonitih migracija, ali ne na način da bismo mi stavili policajce iz drugih država članica na svoje granice”, rekao je Plenković tada o ideji slovenačkog premijera da se pripadnici Frontexa rasporede na granici između Hrvatske i BiH kako bi pomogli u sprječavanju ilegalnih ulazaka migranata.

“Hrvatska, kao članica EU i članica šengenskog prostora, ima dovoljno svojih kapaciteta, 6500 policajaca čuva granicu i vanjsku granicu Evropske unije, koja je sada i vanjska granica šengenskog prostora”, rekao je Plenković.

Bilo je to nakon što je slovenački premijer Robert Golob prije summita EU najavio da će tražiti raspoređivanje pripadnika Frontexa na granice Hrvatske i BiH.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ambasada SAD-a o Dodikovom “razdruživanju”: To bi značilo kraj RS-a

Nakon što je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik jučer objavio da će Vlada RS-a predložiti "razdruživanje" ovog...

Još vijesti za vas