Srijeda, 22 svibnja, 2024

Slovenija uvodi unutrašnju kontrolu na granici sa Hrvatskom i Mađarskom zbog opasnosti od terorizma?

Autor:N1

Preporučeno

Unutrašnja kontrola Slovenije, kao i u Italiji, trajaće najviše dva mjeseca, navode izvori N1.

Zbog opasnosti od terorizma, Italija će uvesti unutrašnje kontrole na granici sa Slovenijom. Italijanski ministar unutrašnjih poslova Matteo Piantedosi je o toj namjeri već obavijestio svog slovenačkog kolegu Boštjana Poklukara.

Prema nezvaničnim informacijama N1, slovenačka vlada nije iznenađena odlukom Italije. To se očekivalo već nekoliko mjeseci, kažu izvori N1, ali u početku zbog povećanih migracionih tokova, a sada posebno zbog povećane prijetnje terorizma uslijed sukoba na Bliskom istoku.

Stoga bi, prema saznanjima N1, Slovenija trebalo da uvede i unutrašnju kontrolu, i to na granici sa Hrvatskom i Mađarskom. Slovenačka vlada će o tome obavijestiti i Evropsku komisiju. Razlog je isti kao u Italiji: pogoršanje sigurnosne situacije nakon eskalacije na Bliskom istoku i sprječavanje terorizma. Očekuje se da će Vlada o tome odlučiti u četvrtak.

Unutrašnja kontrola Slovenije, kao i u Italiji, trajaće najviše dva mjeseca, navode izvori N1.

Sljedeće sedmice u Trstu bi trebalo da se sastanu ministri unutrašnjih poslova Slovenije, Italije i Hrvatske, a jedan od problema koji visi u zraku, navodi N1, je i insistiranje Hrvatske koja ne želi prisustvo jedinica Frontexa na šengenskoj granici . Slovenija već nekoliko mjeseci poziva Hrvatsku da to učini, ali bezuspješno.

Izdvajamo

Izdvajamo

Otkriveno šta je Mujaga napisao u porukama nakon tragedije

Mujaga Čičkušić koji je prije nekoliko dana ubio suprugu i dvoje djece u tuzlanskom naselju Stupine, a zatim se...

Još vijesti za vas