Četvrtak, 16 svibnja, 2024

Ćamil Duraković: Šta bi bilo da je Bošnjak na čelu SIPA-e?

Preporučeno

– Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković prokomentarisao je posljednja dešavanja na relaciji Vlada Republike Srpske – Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Kako kaže, cijela situacija je malo prenapuhana s ciljem pridobijanja političkih poena kod građana.

Nakon što je SIPA prošle sedmice postupila po nalogu Tužilaštva i Suda BiH te u Novom Gradu uhapsila pet osoba koje se sumnjiče za ratni zločin, uslijedila je hitna reakcija Vlade RS koja je kroz devet zaključaka prekinula svaku saradnju sa SIPA-om, Sudom BiH i Tužilaštvom naše zemlje.

Upravo se čita:  Stopirane 1,2 milijarde KM za RS: Satler optužio Dodika za eskalaciju krize u BiH

U razgovoru za N1, Duraković kaže da je cijela situacija “prenapuhana”.

“Država Bosna i Hercegovina mora biti funkcionalna, pravno ustrojena zemlja u kojoj će zakoni važiti podjednako za sve. U ovom slučaju Vlada RS kroz svoje institucije više manipulira situacijom nego što je to konkretno na terenu. To mora prestati i moramo gurati zemlju naprijed za dobrobit svih. Ovo je malo prenapuhano. Ako neko pripada ovoj državi ne može negirati njene insittucije, pogotovo kada je u pitanju SIPA-e”, kazao je Duraković.

Upravo se čita:  Republika Srpska ipak pristala na Izborni zakon koji je nametnuo Christian Schmidt?

On kaže da ne treba osporavati prava državnih institucija, ali uvažavati i nadležnosti entiteta.

“Šta bi bilo da je na čelu SIPA-e Bošnjak, šta bi se onda od ovoga isceniralo i kreiralo? Ovo je više iscenirana priča nego što je to na terenu. Građani su mirni, bar mi koji živimo u Srebrenici. Politike to naduvaju da bi sebi manipulacijom pribavili neku korist. Država treba i hoće raditi svoj posao na svakom pedllju ove zemlje. Niko ne osporava prava entiteta i njihove nadležnosti. Ne trebamo proizvoditi pa rješavati probleme”, dodao je načelnik Opštine Srebrenica.

Izdvajamo

Izdvajamo

“Bila je to moja dužnost kao čovjeka i pripadnika OS BiH”: Mladen je na putu na posao ugledao porodicu ispred zapaljenog auta, ono što...

Pripadnik Oružanih snaga BiH Mladen Jovičić pomogao je porodici čije se vozilo zapalilo na autoputu Doboj - Banjaluka. Priča kako...

Još vijesti za vas